reclama autocenter

cai 01

Cupa TCE 3 Brazi la sărituri peste obstacole s-a desfășurat pe caniculă, sâmbătă și duminică, la Baza Hipică din Piatra Neamț. Sportivii au sfidat căldura și au oferit un adevărat regal ecvestru spectatorilor care au umplut tribunele Bazei Hipice din Piatra Neamț. Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean Neamț, singurul reprezentant al autorităților locale și județene prezent la manifestare, a transmis salutul său tuturor participanților și l-a ”gratulat” pe Costache Lupu cu o urare inedită la împlinirea a 70 de ani: ”Doar după o sută discut cu dânsul!”. Norebert Schuman a reușit să se impună după primele două manșe, desfășurate vineri și sâmbătă.

Moment solemn                                  

Festivitatea de premiere a fost precedată de un moment solemn la mormântul colonelului Virgil Bărbuceanu, unde numai Consiliul Județean Neamţ a trimis o coroană de flori din partea autorităților locale, alături de membrii Clubului Sportiv Ecvestru din Piatra Neamț și de reprezentanții Holdingului TCE 3 Brazi. ”Mulțumesc celor care și-au adus aminte de colonelul Virgil Bărbuceanu, cel care a ținut să fie înmormântat la schitul Bâtca Doamnei, pentru a fi alături de cai. În memoria lui, sportul călare nu va muri în municipiul Piatra Neamț”, a dat asigurări Costache Lupu, președintele Clubului Sportiv Ecvestru din Piatra Neamț. O sută de oameni, din cei care i-au fost aproape reputatului antrenor pietrean, i-au evocat personalitatea. Printre foștii elevi ai lui Virgil Bărbuceanu, s-a numărat și Mariana Moisei, care, peste ani, a devenit singurul arbitru internațional la sărituri peste obstacole din România și care a fost arbitru de concurs la Cupa TCE 3 Brazi și la finala Campionatului național de Seniori.

Norbert Schuman a dominat zilele de vineri și sâmbătă

Norbert Schuman a dominat autoritar primele două zile de concurs la Baza Hipică ”Virgil Bărbuceanu” din Piatra Neamț. Aplaudat la scenă deschisă de cei aproximativ cinci sute de spectatori, Schuman a dat recital la peste 30 de grade, demonstrând că rămâne cel mai în formă sportiv al României. Norbert Schuman a fost premiat de Culiță Tărâță la Categoria B, după ce a reușit să treacă obstacolele cu zero puncte penalizare în cele două manșe de concurs. ”Am ales să investesc în cai și în acest sport, pentru că eu nu uit de unde am plecat. Sunt țăran și nu mi-e rușine cu obârșia mea. Știu că, dintre toate animalele, calul și câinele sunt credincioase omului, dar calul, în acest sport al săriturilor peste obstacole, este cel care reușește să se contopească de minune cu călărețul. Amândoi fac cuplu, iar când privești acest minunat sport nu poți să nu obsevi și să nu fii satisfăcut că săriturile peste obstacole sunt, în același timp și sport și artă. Este, de fapt, o dublă investiție, în oameni și în sport”, și-a justificat Culiță Tărâță alegerea de a se implica în sportul ecvestru. Apoi, președintele Consiliului Județean a ținut să reamintească tuturor că sportul nu are culoare politică, iar comunitatea locală trebuie să sprijine sportul de performanță. ”Sportul nu are culoare politică, iar performanța trebuie sprijinită. Politica o faci prin campanie și în alte locuri. Avem una dintre cele mai frumoase baze hipice din România, iar aceasta trebuie să se dezvolte în așa fel încât trebuie să găzduiască competiții internaționale, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani. Trebuie să reintrăm în circuitul internațional, pentru a ne promova zona în care locuim, deoarece sportul este cel mai bun ambasador al țării noastre. Sper ca și copiii mei să ducă mai departe tradiția acestei cupe și să țină aprinsă flacăra sportului ecvestru. Sper ca oamenii să vină în număr mare la competiții, de aceea îi rog să aprecieze acest frumos sport și ceea ce s-a făcut în această bază, care are în Costache Lupu un om inimos, dar cu dânsul o să vorbesc după ce împlinește o sută de ani”, a glumit Culiță Tărâță.

Mariana Moisei a pus degetul pe rană

Mariana Moisei, arbitru internațional în cadrul competițiilor de sărituri peste obstacole a întărit afirmația președintelui Consiliului Județean Neamț. Mariana Moisei este multiplă campioană națională și balcanică la sărituri peste obstacole şi l-a avut ca antrenor pe regretatul Virgil Bărbuceanu. ”Comunitatea Locală este prima care trebuie să sprijine sportul ecvestru, pentru că are în proprietate pământul pe care s-a construit baza hipică. Fără implicarea autorităților locale, acest sport va muri în România. La ora actuală există doar o singură bază hipică în România, ce corespunde standardelor internaționale, care au fost modificate recent: la București. Ultimele modificări impun construirea unor padocuri, după un anumit standard, pentru fiecare cal, în care să nu poată fi introdusă nicio substanță interzisă ce poate fi administrată cailor. Este numai una din prevederile importante ale regulamentului. Este păcat să nu fie modernizată baza hipică din Piatra Neamț, pentru că dumneavoastră aveți aici și avantajul unui cadru natural de excepție”, a precizat Mariana Moisei.

Dorința lui Costache Lupu

Pentru că nicio competiție nu are ”culoare” fără prezența insolită a lui Costache Lupu, acesta a ținut să-și pună o dorință cu ocazia concursului național de la Piatra Neamț. ”Am 70 de ani de viață, vreo 40 de ani de activitate în circuitul ecvestru, cu toate că unii și-ar dori să mă scoată din circuit, vreau ca la anul să putem organiza la Piatra Neamț o etapă de cupă mondială. E dorința mea cea mai mare și poate ne ajută autoritățile locale și județene să ducem la îndeplinire acest deziderat. Vreau să mulțumesc, oricum, pentru susținerea de care am avut parte în acest an, fără de care nu puteam organiza competițiile din calendar, dar aceasta este rugămintea mea de suflet. Cea mai mare! Să fim sprijiniți să reintrăm în circuitul mondial”, a spus Costache Lupu președintele Clubului Ecvestru din Piatra Neamț.

Cristi SOROCEANU

FOTO: M. CONSTANTINESCU

cai 02

cai 04

cai 05

cai 06

cai 07

cai 03

costache lupu

Articolul precedentGirov: Dacă-i bal, bal să fie!
Articolul următorMicrohidrocentrala Roman, aproape gata