pietricica turism

Nicolae Marandici

De vineri până duminică, Piatra Neamţ va găzdui în cadrul complexului de la CS Ceahlăul primul mare eveniment sportiv al karateului românesc după decesul maestrului Dan Stuparu. Cupa României, a doua competiţie ca valoare într-un sezon competiţional după finala Campionatului Naţional, este deschisă tuturor cluburilor afliate la Federaţia Română de Karate Tradiţional (FRKT) pe categoriile de vârstă cadeţi, juniori, tineret şi seniori.

Programul oficial al acţiunii cuprinde şi o serie de întruniri tehnice pe chestiuni federale şi de arbitraj, precum şi examene de acordare a centurilor negre şi promovare în grad a centurilor negre pentru cei care se vor simţi pregătiţi. Partea cea mai spectaculoasă, competiţia propriu-zisă, începe sâmbătă, la ora 11 şi, aşa cum a mărturisit Paul Pintilie, şeful secţiei de profil din cadrul CS Ceahlăul, „se termină când se termină, în funcţie de câţi participnţi vor fi”.

Acest eveniment va aduce la Piatra Neamţ, pe lângă Nicolae Mărăndici, preşedintele FRKT, şi cel puţin două personalităţi ale karateului tradiţional care au legătură cu viaţa politică. Mai întâi este vorba despre Constantin Adăscăliţiei, deputat PSD de Iaşi, fost vicepreşedinte al CJ Iaşi, fost viceprimar al municipiului Iaşi. Deşi născut în 1967, este considerat un veteran al artelor marţiale în ţara noastră, deţinând şi un palmares impresionant ca sportiv. Este vicepreşedinte al FRKT. Alături de el, Şerban Valeca, preşedinte de onoare al federaţiei şi senator PSD de Argeş. Valeca e mult mai cunoscut datorită activităţii sale profesionale în sectorul nuclear. A fost inginer, cercetător şi director al Institutului de Cercetări Nucleare Mioveni, a reprezentat România la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. În perioada 2000-2004, a îndeplinit mandatul de ministru delegat pentru cercetare şi preşedinte al agenţiei noastre nucleare. Împreună cu Adăscăliţiei a iniţiat proiectul de introducere a karateului şi şahului ca discipline şcolare în ţara noastră. (V. COSMA)

Constantin Adascalitei

Serban Valeca