Cu 10 zile înainte de debutul oficial al campaniei de vaccinare antipneumococică, la 1 octombrie 2017, medicii de familie nemțeni așteaptă să fie chemați la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț pentru a fi instruiți și pentru a primi dozele. Ei nu au mai administrat vaccinul pneumococic conjugat, VPC, care a fost introdus din anul 2014 în calendarul național de vaccinare, dar este disponibil abia acum, în 2017, când a fost achiziționat de Ministerul Sănătății.
„Până acum, vaccinul pneumococic se făcea de către medicii pneumologi prin cabinetele TBC, unor anumite categorii de copii – cu astm bronșic, frecvente afecțiuni respiratorii – și persoanelor vârstnice. Avem trei sugari care sunt născuți în luna august și care ar urma să fie imunizați cu acest nou vaccin, dar așteptăm să fim anunțați să mergem după dozele de vaccin și pentru instrucțiuni”, spune dr. Ioana Negoescu, medic de familie la Pângărați. Aceeași situație la Hangu și Grumăzești, unde sunt câte doi-trei sugari din primul segment de vârstă recomandat la vaccinare, iar medicii de familie cu care am stat de vorbă declară că, deocamdată, nimeni nu i-a anunțat la modul oficial despre cum se va face vaccinarea cu VPC.
Pe site-ul DSP Neamț a fost anunțată de marţi, 19 septembrie, demararea campaniei de vaccinare gratuită și au fost postate informații. Din care se poate afla că vaccinul pneumococic conjugat VPC se face împreună cu Hexacima (vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B – DTPa-VPI-Hib-Hep. B), prin cabinetele medicilor de familie, este descrisă infecția pneumococică, sunt prezentate trimiteri către date generale existente la nivel mondial asupra incidenței bolilor provocate de bacteria Streptococcuspneumoniae, beneficiile imunizării cu VPC, indicații și contraindicații, și alte informații utile tuturor.
Ceea ce ne-a atras atenția sunt cele câteva îndrumări postate de DSP Neamț, adresate medicilor de familie, cu referire la contraindicațiile vaccinării cu VPC, mai precis la reacţia alergică gravă (şocul anafilactic) care poate apărea (o spune și producătorul în prospectul Prevenar 13) la una din componentele vaccinului „sau apărută după administrarea primei doze de vaccin”. În materialul postat pe site-ul DSP Neamț se mai precizează că doar în urma consultului, medicul de familie va stabili contraindicațiile de vaccinare în caz de „reacție alergică la una din componentele vaccinului, sau apărută după administrarea primei doze de vaccin” (ca și contraindicație pentru administrarea următoarelor doze). Pornind de la aceste date sumare, am întrebat medicii de familie cum vor proceda pentru a stabili, înainte de administrarea VPC, dacă un sugar în vârstă de două luni ar putea intra în șoc anafilactic, una din reacțiile adverse menționate și de producătorul Prevenar 13 în prospect. Unii medici spun că acum, fără alte indicații de la Ministerul Sănătății, au la îndemână propria experiență și istoricul cu „extrem de puține cazuri de reacții adverse grave la vaccinuri, în general”, alții spun că vor fi atenți și „la istoricul alergenic al mamei”, dar majoritatea medicilor salută introducerea acestui nou vaccin și recomandă părinților, în special, să se informeze temeinic.
„Eu nu pot să știu care este reacția unui sistem biologic viu la o substanță activă pe care nu o cunosc. Dar, avem la îndemână prospectul, Organizația Mondială a Sănătății, studiile făcute în lume de experți, recomandările Ministerului Sănătății. Medicul de familie este responsabil de diligență, nu de finalitate, iar părinții să se informeze cu adevărat. Am 31 de ani de activitate, peste 7.000 de oameni vaccinați și doar unul singur a făcut reacție gravă după un vaccin”, afirmă dr. Constantin Neagu, vicepreședintele Asociației Patronale a Medicilor de Familie Neamț. (C.I.)