Ori de câte ori discutăm despre sistemul imunitar, trebuie să pomenim virușii, adică vinovații din spatele oricărei răceli sau gripe care se strecoară în corpul nostru în timp ce respirăm sau ne plimbăm mâna, ducându-o la ochi, la nas sau la gură.
Cum funcționează sistemul imunitar?
Suntem înconjurați de viruși pe tot parcursul anului, deși apogeul se înregistrează la instalarea sezonului rece. Din fericire, sistemul imunitar ne supraveghează 24/7, așa că vine rapid de hac oricăror viruși și bacterii dăunătoare. Dar ce se întâmplă atunci când sistemul imunitar depistează un virus? Celulele imune încep să elibereze substanțe chimice, care au misiunea de a omorî virusul. În urma acestui atac, avem de-a face și cu unele efecte secundare nefericite, așa cum este strănutul, tusea persistentă sau durerea în gât. În situația în care virusul continuă să se răspândească, celulele albe iau parte la luptă și eliberează și mai multe substanțe chimice care declanșează alte efecte colaterale, precum dureri musculare, oboseală și febră ridicată.
Totuși, nu trebuie să vă faceți griji. În mai puțin de o săptămână, veți fi din nou în cea mai bună formă. În plus, această luptă aprigă din interiorul organismului a declanșat producerea de anticorpi, adică acei compuși care vă vor împiedica să vă îmbolnăviți din nou din cauza aceluiași virus.
Ce să facem pentru a fi mereu sănătoși?
Dacă știți o persoană care rareori se îmbolnăvește sau poate nu s-a îmbolnăvit niciodată, atunci fie are un sistem imunitar genetic talentat, fie pune în aplicare mai multe strategii de stimulare și susținere a sistemului imunitar. În rândurile următoare, vă prezentăm câteva tactici simple prin care puteți să vă susțineți sistemul imunitar.
Vaccinarea timpurie. Atât vaccinul, cât și cele mai multe produse pentru gripă, conțin versiuni slabe ale virusului. Aceste medicamente declanșează anticorpi care oferă protecție împotriva virusurilor gripale. Totuși, trebuie să știți că durează aproximativ două săptămâni pentru ca un vaccin să înceapă să acționeze, motiv pentru care trebuie să vă imunizați cât mai din timp. În general, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor și Organizația Mondială a Sănătății prevăd care tulpini vor circula, pe baza datelor de supraveghere a virușilor din întreaga lume. Chiar dacă un vaccin nu oferă protecție totală, în cele mai multe cazuri oferă 59% protecție, ceea ce înseamnă că dacă veți răci, simptomele nu vor fi atât de supărătoare și vă veți reveni într-un timp mai scurt.
Consumați probiotice. Două treimi din sistemul imunitar se află în tractul digestiv, de unde ne protejează împotriva virușilor pe care îi înghițim și de unde trimite ajutoare imune spre tractul respirator. Aici intervin probioticele, care sunt bacterii sănătoase, capabile să mențină mediul optim în sistemul digestiv. De asemenea, probioticele ajută celulele albe din sânge, numite limfocite, să recunoască virușii invadatori. În cadrul unui studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție, două tulpini de lactobacil probiotic au redus riscul de răceală de la 67% la 55%. Prin urmare, includeți în regimul alimentar iaurturi care conțin culturi vii de tulpini bifido-bacteriene și / sau lactobacili sau optați pentru un supliment care oferă zilnic aproximativ 40 de miliarde CFU.
Optați pentru suplimente alimentare care sustin imunitatea.
Un supliment foarte apreciat este Super Immune Ultra, cu o compoziție bazată pe steroli și sterolini, pulbere din fructe de cătină și pulbere din fructe de amla. La fel de recomandat este uleiul de oregano salbatic de la Provita Nutrition obținut prin distilarea cu abur a frunzelor de oregano sălbatic, Origanum Minutiflorum. Pe lângă stimularea imunității, acest ulei este recomandat pentru infecții ale sistemului urinar, gastrointestinal și respirator și ca agent antioxidant. Origanum Minutiflorum este o plantă endemică, care crește numai pe Munții Taurus din sudul Turciei, în zonele mai puțin accesibile. Exact acest tip de habitat este baza faptului științific că Origanum Minutiflorum este cel mai eficient tip de oregano sălbatic, cu cel mai mare procent de substanță activă, și anume carvacrol. Conform numeroaselor studii, ingredientul esențial activ și antibacterian din uleiul de oregano este carvacrolul. Cu cât este mai mare procentajul de carvacrol din uleiul de oregano, cu atât mai eficient și valoros este acel ulei. Carvacrolul este un fenol monoterpen cu un puternic efect antiseptic, care deteriorează lanțul respirator al celulelor bacteriene, le împiedică să respire, ducând astfel la moartea bacteriilor.
Mai multe informatii despre beneficiile carvacrolului prezent in uleiul de oregano salbatic asupra sanatatii gasiti in acest studiu.
În cele din urmă, pentru a vă susține sistemul imunitar, este important să evitați administrarea medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen sau aspirină, mai mult de două ori pe săptămână, deoarece aceste medicamente pot dăuna mediului intestinal și pot afecta capacitatea sa de a genera un răspuns imun optim.