Nimeni nu se așteaptă să petreacă ore întregi într-un tribunal de divorț în ziua în care se căsătorește cu iubirea vieții sale și spune “Da”. În mod ideal, fiecare om care crede în căsătorie își dorește să trăiască cu pasărea iubirii sale până când moartea îi va despărți. Din păcate, divorțul se întâmplă, chiar și atunci când cuplurile căsătorite s-au iubit inițial.
Divorțul are multe implicații financiare pe termen lung și scurt pentru cupluri și copii. Dar cum și în ce măsură afectează divorțul finanțele divorțaților? Am scris această postare pentru a explora câteva dintre modurile în care divorțul afectează finanțele personale ale cuiva.
1. Bugetul dvs. lunar
În căsnicie, ceea ce înainte erau banii mei devin banii noștri. Căsătoria creează, de asemenea, o sinergie sănătoasă, în care împarte îndatoririle și ajută cuplurile să contribuie în mod egal la întreținerea casei. De exemplu, să împarți viața cu un soț responsabil poate însemna să-ți permiți un standard de viață pe care nu ți l-ai permite de unul singur.
Cu toate acestea, atunci când intervine divorțul, acesta afectează bugetul din cauza reducerii veniturilor. De exemplu, o soție casnică va primi un venit mai mic după divorț. Instanțele îi vor permite fostului soț să se ocupe doar de întreținerea copiilor lor, care nu depășește 1 000 de euro pe lună.
Implicațiile? Divorțata va trebui să trăiască cu un buget redus. Pentru o astfel de femeie, un imprumut online ar fi util dacă are nevoie de un impuls de urgență pentru bugetul lunar.
În cazul bărbaților divorțați, aceștia vor trebui să renunțe la aproximativ 1.000 de euro pe lună dacă au copii minori. Această pensie alimentară înseamnă că bugetul lor lunar scade cu aceeași sumă, cu excepția cazului în care sunt milionari.
2. Impozitele
În funcție de modul în care vă declarați impozitul pe venit, divorțul are, de asemenea, implicații fiscale grave, care, la rândul lor, afectează direct sau indirect finanțele personale. Vă puteți depune impozitele ca persoană singură, împreună, cu persoane în întreținere sau fără persoane în întreținere.
Cuplurile căsătorite au o reducere semnificativă a acestor impozite. De ce? Pentru că femeile și bărbații singuri plătesc cu cel puțin 500.000-1.000.000 de euro mai mult pe parcursul vieții decât cuplurile căsătorite. De exemplu, unele țări și regiuni europene impozitează cuplurile căsătorite cu doar 10% din venitul impozabil pentru primii 20.000 de euro, dar același procent pe primii 10.000 de euro ai celor care declară separat venitul impozabil. De aceea, este esențial să consultați un expert fiscal pentru a vă sfătui cu privire la cât de mult mai mult ați putea plăti în urma unui divorț.
3. Economiile pentru pensionare
Divorțul vă afectează, de asemenea, economiile pentru pensie dobândite în timpul căsătoriei, deoarece legea le consideră parte a patrimoniului conjugal. Astfel, aceste economii sunt supuse împărțirii în urma unui divorț. În unele jurisdicții, aceste economii sunt considerate bunuri comune și fac obiectul unei împărțiri 50/50, cu excepția cazului în care un cuplu are un acord premarital care dictează altfel.
Alte jurisdicții politice impun ca portofoliile de pensii să fie împărțite în mod echitabil, dar nu pe o bază de 50/50. În regiunile și națiunile cu repartizare egală, persoanele divorțate pot avea acces la 50% din prestațiile de securitate socială ale foștilor soți după ce au fost căsătorite timp de peste zece ani, au rămas singure după divorț și au atins vârsta de pensionare. Cu toate acestea, această cotă nu înseamnă că soțul plătitor nu va primi toate beneficiile sale, deoarece guvernul acoperă diferența.
4. Datoriile
Datoria este o altă implicație financiară a divorțului asupra divorțaților. De exemplu, rearanjarea unei ipoteci de la doi soți la o persoană fizică necesită recalificare, posibil refuz și multe anchete de credit. În consecință, scorurile de credit ale ambilor divorțați suferă din cauza procedurilor de divorț. Aceste proceduri pot afecta negativ și libertatea financiară a fiecărei părți. Alte datorii, cum ar fi datoriile de pe cardurile de credit și împrumuturile pentru studenți, sunt, de asemenea, împărțite în timpul soluționării unui divorț.
5. Bunurile personale
Divorțul poate afecta negativ și bunurile personale ale unei persoane, inclusiv animalele de companie, moștenirile de familie, vehiculele și antichitățile. Amintiți-vă că posesiunile de mai sus au, de obicei, atașamente emoționale profunde și pot fi o mare cauză de dispută. Prin urmare, aceste bunuri ar trebui să fie evaluate și împărțite în mod obiectiv.
Întrucât procedurile de divorț sunt dificile din punct de vedere emoțional și financiar, puteți lua unele măsuri timpurii pentru a vă reduce cheltuielile și grijile. Aceste măsuri includ următoarele:
- Pregătirea unui bilanț financiar și a unui buget cuprinzător.
- Adunarea documentelor necesare pentru a verifica activele, pasivele, veniturile și cheltuielile.
- Plata la timp a tuturor facturilor pentru a vă proteja solvabilitatea.
- Să rămâneți cât mai prietenos posibil pentru a reduce cheltuielile juridice și a proteja viitoarele legături de familie. Pentru a reduce cheltuielile de judecată, puteți angaja un mediator care să vă ajute să încheiați un acord marital.
- Să luați în considerare și să primiți sfaturi de la un consilier financiar care vă poate evalua corect activele și pasivele în timp. În acest fel, obținerea unui rezultat echitabil și corect este posibilă.
6. Veniturile
Divorțul afectează și veniturile divorțaților. Cu toate acestea, femeile suferă de obicei o scădere mai mare a veniturilor, o femeie medie înregistrând o scădere de 33%, în timp ce bărbații suferă o scădere de 18%. Diferența în ceea ce privește reducerea veniturilor depinde de diferența de remunerare între femei și bărbați, de întreruperea carierei din cauza nașterii sau îngrijirii copilului și de modul în care sunt împărțite bunurile conjugale după divorț.
Astfel, soții ar trebui să obțină părți echitabile după divorț și să solicite asistență profesională pentru a lua un nou început după divorț. De exemplu, dacă venitul dvs. este semnificativ mai mic decât cel al fostului soț pentru că rămâneți cu copiii minori, puteți accesa beneficii, cum ar fi pensia alimentară pentru copii.
Observații finale
Divorțul are multe implicații financiare. Acesta poate afecta în mod negativ impozitele, proprietatea asupra locuinței, veniturile, datoriile și alte bunuri personale. Sperăm că această postare perspicace v-a deschis ochii pentru a lua în considerare toate aceste efecte și pentru a vă planifica viitorul financiar la timp.
ADV