reclama autocenter

”Locul său nu poate fi decât acolo, aproape de Dumnezeu” – Lucian Buzdugan

În fața casei celui care a fost Culiță Tărâță, oamenii nu mai bagă în seamă frigul, nu privesc la ceasuri și nici măcar nu se încarcă cu vorbe. Au venit să fie alături de familia îndoliată, au venit să-și vadă ruda, prietenul, colegul.

Fiecare murmur din mulțime aduce aminte despre omul care a ajutat, care a fost alături, care nu a întors spatele celui care i-a cerut un sfat, un sprijin. O parte din cei veniți la înmormâtare stau gură-cască și spun că s-au oprit pentru că era multă lume. „Nu se poate să vină atâta lume la înmormântarea cuiva dacă nu era un om bun”.

De la primele ore ale dimineții și până la momentul însoțirii pe ultimul drum,oamenii nu contenesc să vină. Sunt mii. Au în mâini coroane de flori, îmbrăcate în cuvinte care spun prea puține. Rând pe rând, vin reprezentanți ai instituțiilor locale, din județ, din țară. Cameramanii, reporterii insistă să smulgă declarații. Cei care au venit să-l însoțească pe drumul de „adio” se feresc de microfoane și evită momentul, dând de înțeles că nu e nici momentul și nici locul potrivit.

Nicolae Văcăroiu, fost premier al României și actual șef al Curții de Conturi, se oprește preț de câteva secunde și, vădit afectat, spune doar că „A plecat pe neașteptate. E o pierdere mare mai ales pentru mine, pentru familia mea… S-a legat o prietenie de familie de peste 35 de ani… e greu…

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne și liderul UNPR, își face loc printre camerele video și se scuză că nu poate vorbi. Alături de el, antrenorul naționalei de fotbal, Anghel Iordănescu (membru UNPR), mai puțin vizibil în viața politică, i-a urmat gestul lui Oprea. Nici primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, de asemenea coleg de UNPR, nu a dat declarații.

În jur, o atmosferă posomorâtă este dominată de mici discuții ale oamenilor simpli, care spun că „a fost un om care a dat, care a ajutat bisericile, școlile și spitalele, a dat oamenilor locuri de muncă și i-a plăcut să vadă cum rodește pământul”.

Înainte de plecarea convoiului către cimitir, un grup de oameni, angajați ai celui care a părăsit această lume, vin cu capetele plecate, la braț, doi câte doi, cu ochii înlăcrimați. Preoții încep slujba, tăcerea se adâncește și lumea prezentă pare că a amorțit. În cuvinte simple, se aude cu ecou vocea unui om care citește de pe o foaie datele biografice, date statice, sărace, care aduc aminte despre funcțiile pe care le-a ocupat de-a lungul vieții Culiță Tărâță.

Ca un necrolog, mesajul Consiliului Județean este citit de Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean. Chiar dacă discursul nu a fost construit pe loc, emoțiile din glas se aștern peste toți. Fețele celor care ascultă par brăzdate de aceeași suferință.

Un alt apropiat, Lucian Buzdugan, director general în Insula Marea a Brăilei, presoară cuvinte de mângâiere și încearcă să-și ia rămas bun: „Adio, prieten drag! Spun adio, pentru că acest cuvânt înseamnă «la Dumnezeu». Și locul său nu poate fi decât acolo, aproape de Dumnezeu. Pentru sufletul generos, pentru dragostea față de oameni… Lumea este de astăzi mai săracă și poate nici nu realizează cât de mult a pierdut. Îi dorim sălășluire izbânditoare la Domnul”.

În urmă au rămas flori, amintiri și urmele unor pași care au adâncit pământul, lăsând în urma lor roade și lacrimi.

(M.T.)

* ”Va rămâne mereu în sufletele noastre!”

 Îndurerată familie, îndoliată asistenţă,

Ne luăm rămas-bun, astăzi, de la cel care a fost președintele Consiliului Județean Neamț, Culiță Tărâță.

Aici, în aceste clipe, suntem adunați alături de familia îndurerată, noi, oameni simpli, prieteni, colegi, primari, consilieri, oameni politici, dar nu mai este între noi, nu mai este decât în sufletele noastre, omul Culiță Tărâță, pe care l-au cunoscut oamenii din orice colț al județului, din toată țara și nu numai, care a fost și va rămâne un exemplu demn de urmat pentru noi toți. Și așa va rămâne în sufletele noastre.

Nu ne putem despărţi de cel care ne-a condus cu pricepere şi dăruire, fără să îi transmitem mesajul nostru de recunoştinţă. Aproape că ne este imposibil să credem că trăim un astfel de moment, chiar dacă viaţa, inevitabil, ni-l pregăteşte tuturor.

În ce-l priveşte, cred că sunt în asentimentul tuturor că fulgerătoarea dispariţie din această lume a omului Culiță Tărâță este una prematură și a lăsat un gol imens în sufletul tuturor acelora care l-au cunoscut, l-au preţuit, l-au stimat și l-au apreciat.

Nu puteai să-l cunoşti pe omul Culiță Tărâță fără să-i apreciezi marea anvergură profesională, latura umană, calităţile deosebite care l-au ajutat să reuşească în viaţă și care nu pot fi descrise pe deplin de niște simple cuvinte.

Era mulțumit și fericit când îi ajuta pe toți cei nevoiași din jurul său. Când ajuta și încuraja elevii, cărora le-a deschis drum în viață și s-a bucurat de performanțele lor, apoi le-a răsplătit munca.

A ascultat suferințele bătrânilor și a căutat soluții să le potolească durerea.

A mers pe câmpuri și s-a bucurat de frumusețea și de rodul pământului, apoi, ceea ce aduna împărțea la cei care nu aveau. A hrănit guri flămânde, a îmbrăcat copii sărmani, a tratat semenii bolnavi.

De n-a fost biserică în sat, a construit-o și l-a adus pe Dumnezeu mai aproape de oameni. Acum, Dumnezeu l-a luat aproape de el.

În aceste momente grele când ne despărțim de cel care a fost Președintele Consiliului Județean Neamț, adresez în numele tuturor celor pe care i-a condus şi pe care i-a învăţat, pe care i-a dojenit și i-a îndrumat să pună interesul cetăţenilor mai presus de orice alt interes. Vreau să-l asigur că va rămâne mereu în sufletele noastre, ca un model de conducător, un familist convins şi, cel mai important, un model de ființă umană. Fiecare dintre noi toți am avut câte ceva de învăţat de la el!

Mi-e aproape imposibil să vorbesc la trecut de Președintele Consiliului Județean Culiță Tărâță!

Dar, din păcate, viaţa nu ţine cont de ceea ce ne dorim, aşa că, stând acum la căpătâiul președintelui, îl asigur că îl vom preţui mereu pentru tot ceea ce a reprezentat pentru noi toți. Îl vom păstra mereu viu și prezent în sufletele noastre.

Îndurerată doamnă Elvira, îndureraţi trei brazi, ca o palidă alinare a durerii imense pricinuite de dispariţia prematură a marelui om Culiţă Tărâţă, vă transmitem sincere condoleanţe şi compasiune pentru suferinţa care vă încearcă în aceste clipe grele.

Nu pot încheia fără să mulţumesc, în numele meu, al consilierilor județeni şi al salariaţilor din Consiliului Judeţean Neamţ, pentru tot ce a însemnat în aceşti ani Președintele Culiţă Tărâţă.

Sincere Condoleanțe, Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace!

Emilia Arcan

vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț

Articolul precedentPolitica-i ca vremea și invers
Articolul următorCampanie de susținere pentru Larisa Mihăeș