Anul acesta, pacienții nu mai sunt lăsați să se descurce cum pot pe perioada cât medicul de familie este în concediu de odihnă și nu există înlocuitor. Noile reglementări prevăd obligația ca medicul de familie care pleacă în concediu să anunțe Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț care este medicul desemnat la care doar pacienții asigurați se pot adresa.

“Serviciile medicale de care pot beneficia acești pacienți sunt consultații pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, consultații pentru bolnavii cu afecțiuni acute, subacute și cu acutizări ale afecțiunilor cronice, precum și consultații pentru bolnavii cronici. Medicii desemnați primesc decontări pentru aceste servicii în aceleași condiții ca și pentru pacienții asigurați din lista proprie. Medicul de familie, cu cel puțin o zi lucrătoare înainte de perioada de absență, este obligat să afișeze la cabinet care este medicul la care proprii pacienți, asigurați se pot prezenta și datele de contact ale medicului înlocuitor”, ne-a declarat jurist Elena Nadia Harpa, președintele CAS Neamț.

Bolnavii de TBC, care primesc tratament direct observat de către medicii de familie trebuie să meargă la dispensarul TBC teritorial pentru continuarea tratamentului pe timpul cât medicii sunt în vacanță sau lipsesc motivat. Medicul de familie este obligat să anunțe cabinetul TBC despre pacienții bolnavi care sunt redirecționați. (C.I.)