0:00

Coadă la izvorul de la Bâtca Doamnei, unde se adună oameni din tot oraşul şi aşteaptă, răbdători, să le vină rândul la umplut canistre şi peturi. Deşi cei mai mulţi nu se cunosc între ei, pentru că i-a împins nevoia spre aceeaşi destinaţie, discută deschis despre „viaţa pe uscat” pe care o duc de trei zile încoace. În vreme ce unii sunt înţelegători, că e vremea rea, că muncitorii „fac şi ei ce pot, dar avaria e mare”, şi se bucură că au totuși de unde lua apă gratis „şi mai bună decât cea de la robinet”, alţii (mai ales bărbaţii) sunt revoltaţi.

Noi am stat tot blocul fără apă, vara, în plină caniculă, că nu plătise asociaţia facturile. Acum ar trebui să ne strângem, să ne ducem în birouri la Apa Serv şi să le cerem despăgubiri. Eu stau o oră la coadă să umplu 3 bidoane de 5 litri. E o oră din viaţa mea, pe care nu mi-o mai dă nimeni înapoi. Azi stau o oră, că m-am deşteptat şi am venit înainte de ora 4. Dacă vii după 4, când se întoarce lumea de la serviciu şi se măreşte coada, stai mai mult”.

Coadă era deja pe câteva rânduri, iar maşinile continuau să vină. O doamnă de vârsta a doua spre a treia ne-a spus că, aseară, la Lidl, nu mai era pic de apă plată. „Doar n-o să spăl cartofii cu apă minerală. Şi nici nu-mi face bine acidul, că am probleme cu stomacul. Vin la izvor, cu două bidoane, că mai mult nu pot să car. Şi când le golesc, mai vin o dată. Ce să fac? Poate dă Dumnezeu şi reuşesc să repare conducta aia, că am auzit lumea vorbind că e tare veche şi se tot sparge”. „Lasă, doamnă, că am văzut eu cum lucrează meseriaşii de la Apa Serv! Ce e mare lucru să facă o flanşă, un manşon ceva? Cât le trebuie, două luni? Eu am văzut un Dorel din ăsta când a luat o bucată de lemn, a bătut-o în capătul ţevii şi pe urmă a dat pământul înapoi în groapă şi a dat drumul la apă. În două ore era lac. Aşa se lucrează în România!”.

Dincolo de tot deranjul provocat de lipsa apei, („Cum să găteşti? Cum să faci curăţenie?”), de imposibilitatea de a face un duş sau de a spăla o haină, lumea se plângea de frig. Cine nu are circuit închis la centrala termică, stă în frig de 3 zile. „Eu sunt vânătă. Stau aproape de Ocol, la casă, şi n-am presiune deloc, abia picură, iar centrala nu porneşte. Dacă s-ar fi întâmplat acum câteva zile, când a fost mai cald afară, era mai uşor de suportat, dar acum e rece şi umezeală şi în casă sunt abia câteva grade. Noaptea mă îmbrac cu pijama, cu trening pe deasupra, mă învelesc bine şi aşa dorm. Mă întreb dacă domnii ăştia, care nu fac niciodată un lucru bun până la capăt şi ne lasă să stăm ca fraierii în frig şi fără apă, dorm bine şi nu visează urât”.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentPompierii împart apă prin cartierele oraşului – ȘTIRE ACTUALIZATĂ
Articolul următorRidicat din trafic, încătuşat şi cu maşina confiscată
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.