0:00

Criza din volei se prelungeşte, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Unic-LPS Piatra Neamț trece printr-o perioadă, în care este nevoită să-și primenească lotul cu jucătoare tinere. Așa după cum am anticipat încă din finalul sezonului trecut, după Elena Zaharia care a ales să se transfere, la finalul contractului, în capitală, la CSM București, Sorina Buz a plecat și ea la Craiova, iar anul acesta a venit rândul coordonatoarei Florina Chirilov și trăgătoarei Adinei Stanciu să se transfere la alte formații. Nici băieții nu stau mai bine la capitolul ”finanțe”. Cu datoriile neachitate din sezonul trecut și cu un sprijin diminuat de consilierii județeni la jumătate față de sezonul precedent, Volei Club Municipal LPS Piatra Neamț a decis să prelungească vacanța jucătorilor. Câți vor veni la reunirea lotului, programată pentru data de 15 iulie, vom vedea.

 Obiective pretențioase

 Obiectivul impus de directorul Vasile Ouatu voleibalistelor sale pare, la prima vedere, o misiune imposibilă. “Echipa se va bate pentru o medalie, pentru că acesta este obiectivul dintotdeauna al Volei Club Unic Piatra Neamţ. Mereu, ţinta noastră a fost să intrăm în careul de aşi şi, în ultimii zece ani, am fost tot timpul în topul clasamentului. Acesta este şi motivul pentru care echipa şi-a cîştigat dreptul de a participa în Cupele Europene în ultimul deceniu. Deşi nu mai avem forţa din campionatele precedente, obiectivele echipei râmân tot pretenţioase. Eu doresc ca în campionat să luptăm pentru un loc în primele patru clasate ale Diviziei A1, în Cupa României să accedem până în finală, astfel încât să ne pregătim de semicentenarul formației. Vom face multe jocuri amicale în această perioadă, iar pentru a ne pregăti ca lumea, vom aduce un antrenor serios, dedicat meseriei, care să fie capabil să ne aducă în lupta pentru medalii. Vrem ca, în acest an, echipa să aibă o formă foarte bună, iar jocurile să fie pe măsura aşteptărilor”, a declarat Vasile Ouatu, directorul Unicului. În condițiile în care CSM București, Craiova și Târgu Mureșul vizează și ele performațe notabile, obiectivul pare greu de atins, atâta vreme cât lotul este unul ”subțire”. “Sperăm să putem face faţă campionatului cu această mână de jucătoare, ce va constitui nucleu echipei, pe care îl vom completa în această vară. Deocamdată asta este forţa noastră financiară, iar acum așteptăm o rectificare de buget pentru a putea plăti restanțele financiare”, mai spune finanțatorul grupării pietrene. Unic riscă și la finalul sezonului 2013-2014 să nu prindă viitoarea primăvară europeană. Nici chiar cea balcanică, ceea ce nu s-a mai întâmplat de două ori la rând în ultimii zece ani. O simplă privire asupra lotului, vorbește de la sine despre faptul că Unic-LPS Piatra Neamț trece prin cel mai greu moment de la înființare și până în prezent, deși previziunile directorului Vasile Ouatu sunt optimiste: “Unic-ul nu va ajunge niciodată la periferia clasamentului. Sper ca jucătoarele să prindă jocuri bune şi să reuşească să câştige punctele de care este nevoie. Nu ai voie să pierzi, mai ales acasă, cu echipe care nu reprezintă un pericol”.

 Municipalul are contractul diminuat

 Directorul municipalului pietrean, Constatin Niță, a mizat pe sprijinul Consiliului Județean Neamț, în tentativa de a achita datoriile din sezonul trecut și de a asigura o bază de plecare pentru sezonul 2013-2014. Surpriză, însă, la ultima ședință a legislativului nemțean! Contractul de asociere, care a funcționat pe perioada campionatului trecut, cu 30.000 de lei pe lună finanțare, a fost diminuat la jumătate, fiind suplimentat, (dublat chiar!) bugetul Asociației Județene de Fotbal Neamț. Președintele Culiță Tărâță i-a avertizat pe consilierii județeni că banii sunt aceiași, iar dacă au decis suplimentarea bugetului AJF Neamț, vor fi, practic, obligați să diminueze suma acordată echipei de fotbal Ceahlăul. ”Ne-am bazat pe un sprijin care încă nu s-a materializat. Sper ca până la data reunirii lotului, care am fixat-o pe 15 iulie, să găsim soluţii. Nu putem porni la un drum nou cu datorii. Sperăm să găsim soluții pentru completarea necesarului bugetului, însă speranțele sunt mici”, a declarat Constantin Niță, directorul Volei Club Municipal-LPS Piatra Neamț. În aceste condiții, municipalul riscă să-i piardă pe cei mai valoroși voleibaliști, aflați la final de contract cu gruparea pietreană: Vlad Moisă, Rareş Gavril, Vasile Afloarei şi Ionuţ Harbuz.

 2013 – piatră de încercare

 Volei Club Municipal Piatra Neamț a perfectat primul transfer din această vară: juniorul Ștefan Lupu, originar din Fălticeni, component al lotului național de juniori. Din lotul pietrenilor nu a plecat nimeni până în acest moment. „Este o realizare pentru gruparea noastră faptul că tehnicianul Dan Gavril este antrenorul naţionalei masculine de seniori, iar Rareș Gavril și Vlad Moisă lucrează și la națională cu dânsul. La fel, sper ca și acest tânăr, Ștefan Lupu, să se acomodeze cu stilul nostru. Sper că jucătorii vor înțelege momentul financiar greu prin care trecem și vor accepta să primescă salariu atât cât ne permitem să le oferim în acest moment”, a mai declarat directorul Constantin Niță. Oficialul pietrenilor spune că aceeași criză financiară macină cluburile din prima ligă, astfel încât FRV va aștepta ca formațiile să se pună la punct cu bugetul pentru sezonul 2013-2014, iar apoi să facă tragerea la sorți a partidelor din noua ediție de campionat, care va începe în luna octombrie. “Întotdeauna această echipă a promovat sportivi tineri. Dacă ne uităm la echipa naţională, foarte mulţi voleibalişti au jucat la noi. Nu ne permitem să aducem mulţi voleibalişti celebri, ba mai mult, din cauze financiare, de-a lungul timpului, chiar am pierdut jucători. Defilăm cu ce avem”, spune Constatin Niță. Vom vedea cine își va asuma salvarea voleiului nemțean, într-un an considerat a fi o veritabilă piatră de încercare pentru echipele pietrene.

Lotul Unicului pentru sezonul 2013-2014

Ridicătoare – încă netransferată

Angelica Chivorchian, Liliana Curcă, Andreea Marin Iliescu, Cristina Zanfir, Raluca Purice, Raluca Pichiu, Ştefania Tănase, Ecaterina Ghiță şi Andreea Munteanu.

Mihaela Albu – libero

Mihaela Voivod – antrenor principal

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Criza din volei se prelungeşte, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentLaurenţiu Leoreanu, stingher la Bruxelles
Articolul următorZiua Învăţătorului, la Negreşti

2 COMENTARII

  1. E clar ca voleiul nu merita mai multi bani…Anul trecut au fost sub orice critica, locul 8 din 11 formatii atat la fete cat si baieti.
    Ma mira faptul ca Ouatu aseapta in fiecare an banii de la buget, ei ce fel de patroni/conducatori sunt?
    De ani de zile sunt in fenomen, dar nu am vazut sa atraga un investitor privat mai de doamne ajuta…ultima mare realizare a lui Ouatu este din 2002 cand Unic a iesit campiona si naul urmator am luat cupa Romaniei, in timp ce baietii intrun campionat mult mai slab au doar un titlu de vicecampion in 1996!!!
    Domnii din volei sa obtina REZULTATE, si apoi vor veni si banii…

    • 1. Intr-un si nu intrun! (ah gramatica!!!) 2. Baietii: V.C.M. fosta Fibrex fosta Relonul – doua finale de campionat jucate, cinci medalii de bronz, trei finale de Cupa Romaniei. Daca vrei sa fii „observator” intai documenteaza-te, apoi invata putina gramatica, tot e vremea bacalaureatului! Si vezi ca voleiul si carnea de porc cad greu la stomac!

Comentariile sunt închise.