logopodieProfesorii logopezi atrag atenția că tot mai mulți copii cu vârste între 3 și 7 ani sunt depistați cu probleme de vorbire și exprimare. Numărul crește alarmant în timp ce părinții preferă să aștepte ca deficiențele copiilor să treacă de la sine. În județul Neamț, doar 12 profesori logopezi au sarcina de a monitoriza preșcolarii și elevii claselor primare. Chiar dacă pentru tulburările de limbaj se recomandă terapia individuală acest lucru este imposibil de aplicat în școli din cauza numărului mare de solicitări.

„Facem terapie logopedică pe grupe ca să putem ajuta cât mai mulți copii. Din păcate, nu toți părinții sunt de acord cu acestă terapie, preferând să aștepte ca probleme să dispară de la sine. Dacă toți părinții copiilor depistați cu tulburări de limbaj ar fi de acord să participe la terapie chiar am avea o problemă. Suntem prea puțini profesori”, a spus Monica Iov, profesor logoped din Piatra Neamț.

În județul Iași, sunt doar 19 profesori logopezi în condițiile în care, în anul școlar 2013-2014 au fost ajutați 811 copii cu tulburări de limbaj. În Suceava, 8 logopezi au oferit terapie logopedică, anul trecut, la 380 de copii, cei mai mulți dintre aceștia (272) fiind preșcolari. În județul Vaslui sunt 11 profesori logopezi care trebuie să aibă grijă de copiii din grădinițe și elevii din școlile primare. Aceștia reclamă faptul că se descurcă cu greu în terapia logopedică, deoarece printre copiii cu tulburări de limbaj sunt și copii cu autism care ar trebui tratați separat, dar acest lucru este exclus în condițiile în care cele mai mici grupe, pentru tratament logopedic, sunt de câte 5 elevi. Tratamentul oferit în cabinetele logopedice şcolare constă în depistarea, evaluarea, identificarea tulburărilor de limbaj şi comunicare la preşcolari şi elevii din școlile primare, corectarea tulburărilor de limbaj şi de comunicare în vederea diminuării riscului de inadaptare şcolară. Profesorii logopezi tratează în regim gratuit tulburări de pronunţie şi articulare, de ritm şi fluenţa vorbirii, tulburări de dezvoltare a limbajului, tulburări de voce, precum şi alte tulburări care influenţează negativ adaptarea şcolară şi socială a copiilor. Logopezii apreciază că intervenția timpurie în corectarea tulburărilor de limbaj este foarte importantă deoarece ajută copiii să se integreze mai bine în colectiv.

„În anii din urmă, tendința de a interveni în corectarea tulburărilor de limbaj era 5 ani. A coborât la 4 ani, iar acum se vorbește chiar de 3 ani. Noi intervenim la grupele mari de preșcolari (4-5 ani) și la clasele pregătitoare. Important este ca părinții să înțeleagă că tulburarea de limbaj se poate corecta și cu atât mai mult dacă ea este depistată de timpuriu”, a mai adăugat profesorul logoped Iov Monica. (M. TEODOROF)

Articolul precedentCriză de medici specialiști în spitalele din Moldova
Articolul următorPrimarul Chitic își plătește impozitele în direct
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.