La 1 septembrie a intrat în vigoare noua Lege a pensiilor 360/2023, iar actul normativ aduce noutăți în stabilirea drepturilor de pensie. Casa Județeană de Pensii Neamț vine cu clarificări în acest sens și anunță că, în vederea întăririi principiului contributivității și al egalității, s-au introdus noțiunile de stagiu de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv și stagiul minim de cotizare contributiv.
Stagiu de cotizare contributiv este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii. Stagiu complet de cotizare contributiv reprezintă perioada de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare în vederea obținerii pensiei pentru limită de vârstă sau, după caz, a pensiei anticipate. Stagiu minim de cotizare contributiv este perioada minimă de timp prevăzută de prezenta lege în care asigurații au realizat stagiu de cotizare contributiv pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă.
„Principiul stabilității asigurării la sistemul public de pensii este un nou principiu potrivit căruia pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani, se acorda un număr suplimentar de puncte de stabilitate”, anunță Casa Județeană de pensii Neamț.
Următoarele tipuri de stagii de cotizare, pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale, și care sunt avute în vedere ca stagii de cotizare contributiv la deschiderea dreptului de pensie conform legislației din domeniul pensiilor, nu se utilizează în determinarea stagiului de cotizare contributive pentru care se acorda puncte de stabilitate: indemnizația de asigurări sociale din perioada 01.04.2001 – 01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite de muncă; indemnizația de asigurări sociale din perioada 10.09.2003 – 01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă; venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 01 aprilie 2001, conform prevederilor OUG nr.8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă. (G. S.)