politia-masina-05O crimă, petrecută în februarie 2007, a fost rezolvată de anchetatorii nemțeni, coordonați de procurorul criminalist Nicolae Ionașcu, cu dificultate, pentru că cercul de suspecți avea, la un moment dat, peste 40 de persoane.

Ieri, 8 septembrie, autorul (Ioan Ursu, de 33 de ani) a fost reținut, iar astăzi va fi prezentat Tribunalului Neamț, cu propunerea de arestare.

La jumătatea lunii februarie 2007, Neculai Maftei (67 de ani), care rămăsese singur de când îi murise soția, a fost găsit fără viață, în casa lui din Zănești. Fusese ucis cu un topor, iar din casă părea să nu lipsească nimic, deși lucrurile erau răvășite. După examinarea cadavrului, criminaliștii au ridicat tot felul de obiecte pe care le-au trimis la expertiză, la institut. De pe unele nu s-au putut preleva probe ADN, iar pe altele nu s-au găsit decât ”urmele” victimei. După ani de audieri, investigații și expertize, dovada care a dus la prinderea criminalului a fost un muc de țigară.

”Victima era un fumător înrăit, care lăsa chiștoace peste tot prin casă”, a declarat comisarul șef Benoni Beșu, șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Neamț.

”Pe unul din ele a fost găsit un alt profil genetic și așa am ajuns la autor. Am stabilit că, în noaptea de 8 spre 9 februarie, acesta a sărit în curte, a încercat ușa, a spart un ochi de fereastră și a reușit să ajungă la cheia din broască, după care a intrat în casă și i-a cerut proprietarului o țigară. Pentru că acesta a fost surprins de apariția intrusului și de modul în care a intrat în locuință, a refuzat și atunci autorul a luat toporul de pe hol și l-a lovit în cap. Pe urmă a luat o țigară din pachet, a fumat-o și a lăsat chiștocul în casă. Cadavrul a fost descoperit abia după ce vecinii au sesizat că nu l-au mai văzut de câteva zile pe Neculai Maftei”.

Toată lumea de pe stradă s-a gândit că Maftei a fost ucis de fiul lui vitreg, cu care nu se înțelegea. Asta cu atât mai mult cu cât, pentru prima oară de la moartea mamei sale, petrecută de vreo 4 ani, l-au văzut pe bărbat pe uliță. Numai că ”vizita” fusese după comiterea crimei și înainte de găsirea cadavrului, iar fiul vitreg, surprins el însuși de ceea ce se întâmplase și speriat că ar putea fi considerat suspect, n-a recunoscut că a fost prin sat.

”Îl văzuseră cel puțin 20 de persoane, care au fost audiate, bine că am ținut cont de faptul că nu erau probe împotriva lui”, a mai precizat comisarul șef Beșu.

Ioan Ursu a fost audiat și a recunoscut crima. N-a spus încă dacă doar țigara a fost mobilul sau a și luat bani sau bunuri din casa victimei sale. Deși autorul va ajunge, în sfârșit, după gratii, anchetatorii mai au de lucru în acest dosar și vor continua investigațiile pentru a stabili cine a știut de comiterea omorului și a tăcut atâta timp.

Cristina MIRCEA