Ideea de a sprijini tinerii din mediul rural, în special, pentru a accesa finanțări guvernamentale și europene a pornit de la Neamț și astăzi, 17 aprilie, s-a concretizat. Primul pas în aplicarea acestei idei a fost semnarea protocolului de colaborare între Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală din România-FNGAL și Ministerul Tineretului și Sportului. În primă fază, colaborarea se va derula pentru realizarea centrelor comunitare de tineret în fiecare din cele 239 de GAL-uri existente în țară. Centrele comunitare vor fi suportul pentru atragerea programelor  finanțate din fonduri guvernamentale și europene care să ajute pe tinerii din mediul rural. După semnarea protocolului, Remus Munteanu, secretar de stat în MTS, a declarat că este importantă reducerea diferențelor dintre urban și rural prin crearea oportunităților educaționale și profesionale pentru tinerii din mediul rural. La rândul său, Alexandru Potor, președintele FNGAL, și-a exprimat dorința de a realiza aceste centre comunitare dedicate tinerilor și promovării oportunităților specifice domeniului de tineret.

secretar general daniel vasiliuNemțeanul Daniel Vasiliu, secretar general al FNGAL, declară că-și dorește ca acest proiect, pe care l-a promovat la începutul noului său mandat, să fie aplicat prima dată la Neamț: „Sunt bucuros și încrezător totodată, că astăzi, prin semnarea  protocolului  de colaborare între Federația GAL-urilor din România și  MTS, am concluzionat discuțiile purtate încă de anul trecut în acest sens. Am pornit această colaborare de la o idee pe care am lansat-o atunci când am candidat la funcția de secretar general al FNGAL, prin care am propus ca în viitoarea alocare financiară, GAL-urile din România să finanțeze 500 de proiecte ce au ca scop modernizarea și dotarea bazelor sportive din mediul rural. Protocolul semnat astăzi vine în sprijinul  instituirii unui parteneriat strategic cu scopul de a îndeplini măsuri prevăzute în Strategia Națională în Domeniul Tineretului,  prin susținerea reciprocă în scopul dezvoltării politicilor cu impact asupra tinerilor și a mișcării de tineret, cu accent pe cei din mediul rural, la nivel național și internațional. Alături de președintele FNGAL, domnul Alexandru Potor, am găsit deschidere și dorința de colaborare în persoana domnului secretar de stat Remus Munteanu și, fiindcă suntem nemțeni, sper ca în județul nostru să se implementeze primele proiecte pilot pe diverse teme, dedicate în special tinerilor din mediul rural”.

Primul pas este identificarea tinerilor dispuși să se implice în crearea centrelor comunitare și care ar urma să parcurgă o sesiune de pregătire, în această vară. Pregătirea tinerilor se va derula într-una din taberele din Neamț și va fi asigurată de specialiști care îi vor învăța ce înseamnă un ong, ce înseamnă să lucrezi într-un ong, care sunt scopurile, cum se obține finanțările guvernamentale și europene, cum  îi pot ajuta pe tinerii din zonele rurale. (C.I.)

Articolul precedentBărbat găsit mort în casă, pompierii au intrat prin balcon
Articolul următor23 de benzinării controlate și una singură amendată de ITM Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.