Școlile se închid pentru o perioadă limitată, cu posibilitatea de prelungire, începând din 11 martie până pe 22 martie, inclusiv. „Această măsură este cu caracter preventiv, bazată pe primul argument, care este o creștere estimată a riscului de intrare în țară a persoanelor din zonele afectate de epidemie” a declarat premierul Ludvic Orban în conferința de presă din această seară. A fost decizia luată în această seară, 9 martie, în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Ulterior, în funcție de numărul de cazuri confirmate, se va decide prelungirea sau nu a suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar.  Stagiile în spitale pentru elevii școlilor postliceale sanitare sunt suspendate până pe 31 martie.

Încă nu s-a decis cum vor fi recuperate cursurile din perioada de suspendare: „Recuperarea cursurilor va fi hotărâtă abia după ce vom vedea evoluția situației”, a precizat ministrul Monica Anisie, care a adăugat că un grup de lucru la nivelul ministerului analizează posibilitatea ca, totuși, să se poată studia online.

La București s-a mai decis în această seară să se întărească măsurile de control la graniță, pentru a se lua o decizie clară privind instituirea carantinei sau izolării persoanelor care vin din zonele afectate. Va fi reglementat și transportul regulat internațional de persoane spre și din Italia, persoanele urmând să completeze un nou formular la intrarea în țară.

Decizia adoptată în această seară a fost prezentată de ministrul Marcel Vela:

  • se aprobă suspendarea transportului rutier de persoane pentru toate cursele efectuate de operatorii de transport în perioada 10 martie – 31 martie, înspre și dinspre Italia
  • operatorii de transport rutier care tranzitează Italia au obligația de a comunica românilor că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României
  • operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.
  • românii care se vor îmbarca din Italia spre România vor intra în carantină pe teritoriul țării noastre
  • se sistează programele de studii privind schimbul de experiență până la 31 martie
  • se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale
  • unitățile de alimentație publică – magazine – sunt obligate să ia măsuri de dezinfecție frecventă și să ia măsuri ca să evite aglomerarea de persoane în special la casele de marcat. Măsura se adoptă în 48 de ore
  • sunt permise adunări cu sub 200 de participanți fără avizul DSP
  • să fie analizată munca la domiciliu pentru o parte din personal, acolo unde e posibil
  • la nivel național autoritățile intensifică acțiunile preventive în spații publice – gări, autogări, piețe, pentru conștientizarea populației să respecte măsurile de sănătate publică.

(C.I.)

Articolul precedentCoronavirus – Olimpiade suspendate, practica în spitale a elevilor de postliceală amânată
Articolul următorFoto. Accident mortal la Topolița . Șoferul a părăsit locul accidentului