0:00

Copiii neînscrişi la religie vor participa la oră. Din motive de supraveghere!, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiOra de religie ridică probleme de organizare în şcoli. Elevii care n-au ales materia sunt obligaţi să stea la oră, ca să fie supravegheaţi, notează TVR 1. Directorii merg pe modelul orelor de sport, unde cei scutiţi trebuie să stea în sală. Până acum, 1 milion de părinţi au optat pentru această materie, anunţă Ministerul Educaţiei. Situaţia este la fel în toată ţara, iar directorii de şcoli trebuie să găsească soluţii pentru copiii care nu fac religie, dar nici nu o pot înlocui cu altă materie. Statutul orei de religie a împărţit România în două. O altă problemă este lipsa profesorilor pentru toate cele 18 culte acceptate în România. Ministerul Educaţiei atrage atenţia că părinţii nu pot fi obligaţi să facă cerere pentru ora de religie şi directorii nu pot face astfel de presiuni.

Părinţii mai au trei zile la dispoziţie pentru a depune cerere pentru participarea copiilor lor la ora de religie. Însă, până acum nu se ştie clar de când vor fi valabile aceste cereri pentru participarea elevilor la ora de religie. Ministrul Educaţiei a declarat pentru gandul.info că aşteaptă să vadă ce spune Parlamentul privind ora de religie ca să dea o metodologie privind organizarea orei de religie.

„Aştept să văd în ce formă legislativă va pune Parlamentul decizia Curţii Constituţionale, Parlamentul care este deasupra ministerului în privinţa legislaţiei. Până acum, din punct de vedere legislativ, nu am făcut decât să interogăm sistemul privind posibilitatea participării la ora de religie”, a spus ministrul.

Centralizarea realizată de Ministerul Educaţiei arată că până acum 1,26 milioane de părinţi au optat pentru participarea copiilor lor la ora de religie.

În paralel, pe Internet este dusă o campanie pentru menţinerea orei de religie în şcoli. În spatele acestori spoturi se află Asociaţia pentru Ora de Religie, dar şi Trinitas, televiziunea oficială a Patriarhiei Române. Această asociaţie a realizat mai multe clipuri cu personalităţi precum  Ana Blandiana, Connect-R, Sofia Vicoveanca, Manuela Hărăbor, Dan Puric, Daniel Buzdugan, Elisabeta Lipă, Dorel Vişan sau Vlad Miriţă, care pledează pentru participarea la ora de religie. În prezent, 6.800 de profesori predau disciplina Religie, dintre care 4.266 sunt titulari (cultul ortodox), iar 148, titulari de altă specialitate. (ZCH NEWS)

Articolul precedentNEAMŢ: Medic legist în aşteptarea sentinţei pentru şpagă
Articolul următorNEAMŢ: Câte persoane mai muncesc în judeţ?
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.