copii cersetori

Dată fiind presiunea publică asupra autorităților, pentru a le determina să ”miște” ceva în problema minorilor care comit infracțiuni, s-au intensificat niște acțiuni pe străzile Pietrei. ”Niște” în sensul în care oficialii primăriei au abordat subiectul în perspectivă și s-au canalizat pe adunat copiii pe care i-au găsit singuri pe străzi, la cerșit sau nu neapărat, deși opinia publică a solicitat măsuri și soluții ferme în privința celor care atacă trecătorii. Până a se convinge cât de benefică este, în acest caz, consolarea că ”Totuși se face ceva”, Primăria Piatra Neamț anunță că polițiștii locali fac razii, chiar dacă sunt cu final previzibil, și că s-a consolidat legătura instituțională între Asistența Socială de la municipiu și Asistența Socială de la județ.

Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al primăriei, Vlad Tudor, în ultimele zile, de la Direcția Asistență Socială municipală au plecat spre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Neamț 5 dosare, iar propunerea care le-a însoțit a fost de ”instituire a unor măsuri speciale de protecție”. Desigur, titularii acestor dosare sunt protejați de lege, deci nu le poate fi făcut public numele. Cu atât mai puțin situația. Măsurile speciale de protecție sunt, totuși, cunoscute, respectiv plasamentul, plasamentul în regim de urgenţă și supravegherea specializată. Decizia va aparține Comisiei de Protecție a Copilului.

Alte 4 dosare au ca obiect/subiect minori aflați la prima abatere antisocială, cărora cei de la primărie le-au făcut anchete sociale și au recomandat includerea în program special de consilier psihologică, atât pentru copiii în cauză, cât și pentru membrii familiei. Și aici cuvântul final aparține comisiei de la județ. În fine, dar nu în cele din urmă, în ultimele zile au fost găsiți 5 minori pe străzile Pietrei, nesupravegheați, dar care nu cerșeau totuși. ”Aceștia rămân în atenția Biroului de Protecție a Copilului din cadrul primăriei și vor beneficia de consiliere împreună cu familia”, a precizat Vlad Tudor.

Tot în atenție și monitorizare se află încă cinci copii, în a căror situație următorul pas regulamentar este instituirea unor măsuri speciale de protecție, dar nu s-au început demersurile încă.

Dana OSTAHIE

Articolul precedentZiua comunei Răucești
Articolul următorPompierii se bagă în foc cu costume vechi de 7 ani