medicament-mareTrei copii din Podoleni – Neamț (un băiat de 7 ani, un altul de 3 ani și o fetiță de un an) au ajuns pe paturile de spital după ce, miercuri, 30 martie, au fost diagnosticați cu „ingestie voluntară medicamentoasă”. Potrivit Serviciului Județean de Ambualnță, echipajul cu medic a intervenit la 20.23, copiii fiind transportați la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț. Cel mai mare dintre copii, în vârstă de 7 ani, a fost transportat de un echipaj cu medic la Unitatea de Primiri Urgențe a SJU și apoi a fost transferat la Clinica de copii ”Sf. Maria” din Iași. Ceilalți doi, din informațiile furnizate de Servicul de Ambulanță, au rămas sub supravegherea medicilor de la secția Pediatrie a SJU Neamț. Vom reveni cu detalii. (M.T.)

Actualizare știre, cu precizări de la DGASPC Neamț

Plasament de urgență pentru doi copii

Familia din Podoleni este compusă din mamă și 5 copii, cu vârste cuprinse între 1,5 ani și 17 ani. Fata cea mare, de 17 ani, nu mai locuiește acasă, astfel încât în familie au rămas 4 copii: de 1,5 ani, de 4 ani, 6 ani și o fetiță de 9 ani, cu grave probleme de sănătate.

Luni, pe 28 martie, mama a plecat cu Ambulanța cu fiica de 9 ani, la Spitalul Sfânta Maria, ca urmare a agravării stării de sănătate a copilului. Minora mai fusese internată în perioada 28 februarie – 7 martie, în același spital. Mama a anunțat asistenta socială de la primărie despre faptul că pleacă la spital iar reprezentanții administrației locale au desemnat o persoană să aibă grijă de cei trei minori rămași fără supraveghere. Miercuri, în timp ce această persoană se afla în curte, băiețelul de 6 ani s-a urcat pe un dulap și a ajuns la niște medicamente pe care le-a ingerat. Persoana care-i supraveghea a chemat imediat Ambulanța și asistentul social al primăriei. S-a decis trimiterea tuturor celor trei copii la spital, pentru a fi investigați. Cadrele medicale au constatat că minorul de 6 ani suferea de intoxicație medicamentoasă și s-a decis transferul la Spitalul Sfânta Maria Iași. Ceilalți doi copii, de 1,5 ani și 4 ani, sunt sănătoși și pot fi externați astăzi, 31 martie.

În cazul acestora DGASPC Neamț a decis să instituie măsura plasamentului în regim de urgență, copiii urmând să ajungă astăzi la un asistent maternal profesionist. Cazul este monitorizat în continuare și, în funcție de starea de sănătate a celorlalți doi copii, se vor lua măsurile care se impun.

Actualizare purtător de cuvânt Spitalul Județean de Urgență piatra Neamț:

Sunt 3 copii care au fost internați pentru suspiciunea de intoxicație cu paracetamol, codeină și aspirină. Unul prezenta simptomatologia de intoxicație, drept pentru care a fost trimis către Iași, având în vedere că doza de paracetamol fiind foarte mare, tratamentul se face cu un antidot specific și de care este nevoie în doze foarte mari. În acest caz, s-a luat decizia mutării lui în Spitalul ”Sf. Maria” din Iași. Ceilalți doi copii sunt bine și sunt sub observație medicală, urmând ca aceștia să fie externați. Totodată, a fost anunțată și Direcția de Asistență Socială”, a spus dr. Cristinel Sava, purtător de cuvânt al SJU Neamț.