Convenţia Europeană a Munţilor, ediţia a IX-a, se desfăşoară, în perioada 25-27 septembrie, la Casa de Cultură “Platon Pardău” din Vatra Dornei (Suceava). Manifestarea este organizată de Asociația Europeană a Zonelor Montane – Euromontana și de Agenția Zonei Montane, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Tema din acest an este “Patrimoniul cultural, motor al creativității, inovării și dezvoltării socio-economice pentru viitorul zonelor montane”. Evenimentul se adresează actorilor montani: cercetători, inițiatori de politici, reprezentanți ai agenţiilor de dezvoltare, fermieri, operatori de turism, practicieni. Vor participa 250 de persoane din țări cu munți din Europa.

“Convenţia Europeană a Munţilor va contribui la o mai bună recunoaştere şi valorificare a patrimoniului cultural şi va arăta modul în care adaptabilitatea şi rezilienţa în zonele montane au menţinut acest patrimoniu cultural peste secole. Va demonstra, de asemenea, că patrimoniul cultural şi cel natural sunt puternic interconectate, în zonele montane. De asemenea, manifestarea are drept scop prezentarea modului în care acest patrimoniu cultural poate fi utilizat în forme inovatoare şi moderne, ca resursă, dar şi pentru a promova creşterea atractivităţii zonelor montane, precum şi pentru a arăta modalitățile prin care noile instrumente şi practici pot să ajuteîn dezvoltarea unor noi modele de dezvoltare socio-economică sustenabilă”, a declarat Dănuţ Ungureanu, şef birou în cadrul Agenţiei Zonei Montane.

Pentru o mai bună a înţelegere a ceea ce înseamnă patrimoniul cultural din regiune şi modul în care acesta este utilizat, vor fi organizate 4 aplicații practice în următoarele locații: zona Vatra Dornei, ținutul Bucovinei, județul Neamț și județul Maramureș. Miercuri, 26 septembrie, începând cu ora 14:00, va avea loc, pe stada Mihai Eminescu din Vatra Dornei, o paradă a costumelor populare. De asemenea, în foaierul Casei de Cultură “Platon Pardău” vor fi organizate 8 standuri ale câtorva dintre țările participante. Agenda Euromontana 2018 (pdf):

https://zch.ro/wp-content/uploads/2018/09/Euromontana-2018-Agenda.pdf

(ZCH NEWS)