0:00

Controale importante în 35 de școli din Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Nu mai puțin de 35 unități școlare din judeţul Neamț vor fi „scanate”, în acest an şcolar, de inspectorii Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). Acestea vor fi verificate pentru a se constata dacă îndeplinesc condițiile pentru desfășurarea unui act educațional de calitate. Potrivit inspectorului Rodica Ciuchi, responsabil pe discipline tehnice și programe, o dată la 5 ani, fiecare unitate de învăţământ este evaluată de o comisie ARACIP, care asistă la ore, studiază documentelor şcolare, vizitează spaţiilor şcolare, aplică chestionare, studiază rezultatele elevilor etc. Verificările vor începe cel mai probabil în semestrul al II-lea. Pentru evaluarea ARACIP există și un tarif, care a fost stabilit la 3.300 de lei pe nivel. Rodica Ciuchi a precizat că cele 35 de școli din județ nu vor fi nevoite să plătească nimic, deoarece acestea au intrat într-un program al ARACIP ce le permite să fie evaluate gratuit. Mai mult, din fiecare Comisie de Evaluare și Asigurare a Calității (CEAC) a școlilor nominalizate au fost selectate câte două persoane pentru formare astfel încât să poată pregăti toată documentația pe care o va evalua ARACIP. Evalurile au început în anul 2007, când printr-un proiect pilot au fost evaluate două școli. În 2011, în cadrul unui proiect au fost evaluate 21 de școli, iar anul trecut au fost verificate și urmează să primească certificate de calitate, 7 școli. Ce importanță au aceste evaluarări?

„Toate școlile sunt obligate să treacă prin această evaluare cel puțin o dată la 5 luni. O școală poate să nu primească nivelul minim pentru acreditare. Atunci i se acordă un timp de remediere a deficiențelor constatate. Dacă, după 3 vizite de acest fel, unitatea școlară nu obține un calificativ minim, poate fi desființată. Până acum, în județul Neamț, toate școlile verificate au primit certificate de calitate”, a spus Ciuchi. Şcolile vor fi evaluate din perspectiva a 24 de indicatori de performanţă, pentru fiecare din cei 24 de indicatori fiind propuse calificative. Nivelul minim pentru acreditare a unei şcoli este S (Satisfăcător), calificativ care denotă că respectiva şcoală funcţionează în condiţii normale, conform legii. Calificativele B şi FB se acordă pentru îndeplinirea unuia sau mai multor descriptori din standardul de calitate, iar calificativul Excelent se acordă doar în cazul în care şcoala depăşeşte standardul, defineşte şi aplică propriii descriptori.

Precizăm că, ARACIP este organismul care supraveghează și verifică dacă instituţiile de învăţământ îndeplineasc condițiile minime obligatorii care să le permită funcționarea. Întregul proces de evaluare urmărește constatarea problemelor din şcoli, scopul fiind acela de a găsi cele mai potrivite căi de a fi remediate sau îmbunătăţite. Totodată, ARACIP poate autoriza sau acredita anumite specializări din cadrul unităților de învățământ.

Marian TEODOROF

Articolul precedentPetre Roman și Gheorghe Flutur, vizită Sub Cetate
Articolul următorÎn caz că nu știați …