0:00

Contorizarea individuală poate atrage scumpirea apei, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Contorizarea individuală și plata efectivă a consumului de apă ar putea duce la creșterea prețului apei, atrage atenția primarul Laurențiu Leoreanu. Deși spune că se declară un susținător al proiectului, edilul e de părere că există și o parte goală a paharului, reprezentată de faptul că pierderile de apă se vor regăsi în prețul fiecărui metru cub, ceea ce nu este o încântare pentru nimeni. Precizările au fost făcute în conferința de presă de săptămâna trecută, ca urmare și a nemulțumirii unor membri ai unui partid care au reclamat faptul că primarul Leoreanu blochează proiectul privind contorizarea individuală a consumului de apă. Edilul spune că nici vorbă de așa ceva, dar vrea să respecte legea.

“Comisia de la nivel local și-a terminat activitatea, a adunat propunerile și acestea au fost înaintate către Apa Serv. Sigur că le-am dat și lor un timp să le analizeze. Funcție de răspuns, noi vom formula un punct de vedere către Consiliul Local. Sunt un susținător al proiectului, iar eu sunt cel care am făcut primele scări pilot. Propunerea este trimisă către operator, așa este civilizat și corect”, a precizat primarul Romanului.

Acesta spune că o poarte din doleanțe nu vor putea fi totuși puse în practică. Una dintre acestea se referă la solicitarea unor romașcani ca respectivul contract de contorizare și facturare să fie între două părți: proprietarul apartamentului și Apa Serv.

“Nu putem scoate cea de-a treia parte, adică asociația de proprietari. Există o propunere legislativă ca pentru contorizarea individuală să existe semnătura a 50% plus unul dintre locatari. În acest caz, dacă există trei proprietari pe vechiul sistem, ce se întâmplă cu spațiile în comun? Până nu toți proprietarii își fac contorizare individuală, asociația va fi implicată”, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Totuși, cea mai importantă solicitare legată de acest regulament de contorizare individuală și motivul pentru care el este invocat ține de dorința cetățenilor de a plăti doar ceea ce consumă, nu și pierderile de apă de pe rețea. În această privință, edilul spune că s-a interesat și la ceilalți furnizori de utilități și toți au trecut în prețul final către consumatori aceste pierderi.

“Am discutat cu cineva și am aflat că prețul plătit de noi pentru consumul electric este de 2-3 ori mai mare decât costul consumului produs. Când totul va fi contorizat, se va face un calcul, se va plăti ceea ce scrie pe contor, dar pierderile se vor regăsi în preț. Altfel, operatorul ar intra în faliment. Vei plăti cât consumi, dar la un preț mai mare”, a subliniat primarul Laurențiu Leoreanu.

Un alt impediment este acela că un astfel de regulament ar trebui să fie aplicat în tot ADI Aqua Neamț, adică de toate orașele și comunele care beneficiază de servicii ale Apa Serv. Și, la fel ca orice modificare de preț, și un astfel de regulament trebuie să primească votul pro al tuturor comunităților din Aqua Neamț.

Claudia MATEI

Articolul precedentŞcolile de pompieri au mai scăzut 5 centimetri
Articolul următorInterzis cu flori și țigări în Spitalul Județean