* săptămâna aceasta, înființarea perdelelor forestiere s-a derulat pe Valea Muntelui

cj farcasa 03

Campania inițiată de Consiliul Județean Neamț de a planta puieți pentru înființarea perdelelor forestiere a continuat zilele acestea pe Valea Muntelui. „Săptămâna Altfel” a fost un bun prilej pentru președintele Consiliului Județean, Culiță Tărâță și pentru elevii instituțiilor de învățământ din comunele Farcașa și Borca de a planta 3.000 de puieți de salcâmi în mai multe zone ale respectivelor comune. Câteva sute de elevi și voluntari au fost alături de primarii celor două comune și de președintele Culiță Tărâță.

cj farcasa 01

”Am primit invitația de a participa la această împădurire de la domnul primar de la Farcașa, care este și tehnician silvic. Este bine venită această acțiune și faptul că a mobilizat și elevii școlilor din comună și cetățeni ai comunei, și faptul că au venit atâția oameni, este un semn bun. Înseamnă că lumea înțelege, iar rezultatele se văd. O să venim și în toamnă să vedem cum a evoluat această plantație, care este rolul ei mai ales că în primul an trebuie întreținută. Sperăm că vor fi rezultate favorabile. Sunt zone de munte unde s-au întâmplat lucruri neplăcute cu pădurea, iar acolo pădurile trebuie refăcute și iată, se pot face și cu ajutorul acestor replantări de puieți. Acțiunile de reîmpădurire trebuie continuate și trebuie controlate după aceea. Am plantat și la Borca și plantările de puieți vor continua, inclusiv cei de la Primăria Piatra Neamț au cerut puieți pentru a înființa aceste liziere. Mai avem încă o rezervă de 5.000 – 6.000 de puieți și dacă trebuie mai aducem. Și Consiliul Județean Neamț i-a primit cu titlu gratuit și noi îi dăm tot cu titlu gratuit și iată, până acum sunt vreo 500 – 600 de mii de puieți plantați în tot județul primăvara aceasta. Recomand tuturor să înființeze aceste perdele de protecție, eu sunt alături de ei. Visul meu este ca în toamna aceasta să înființăm o pepinieră și sper să reușim să achiziționăm sau să concesionăm 10 hectare de teren pentru a înființa această pepinieră pentru ca cei care vin după noi să poată da cu titlu gratuit la comune puieți care pot fi replantați pentru a înființa aceste perdele de protecție”, a spus președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță.

cj farcasa 02

”Am primit 3.000 de puieți de la Consiliul Județean Neamț, cu titlu gratuit și am luat această inițiativă întrucât a fost și Săptămâna Altfel. În zilele următoare, vom planta și în alte locații și sperăm că și vremea va fi favorabilă”, a declarat Cristinel Gheorghiu, primar al comunei Farcașa. (I. CĂLIN)