0:00

Constantin Iacoban și societățile Consiliului Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiConferința de presă ținută de președintele Consiliului Județean Neamț, dl. Constantin Iacoban, i-a prilejuit acestuia o trecere în revistă a stării de fapt din societățile Consiliului Județean Neamț. La Troleibuzul, lucrurile par să dea cu plus: ”Încercăm să finalizăm proiectul studiului de fezabilitate pentru lucrări la fir-contact. S-au căutat firme cu experiență în domeniu. Despre administrarea propriu-zisă, nu am ce să spun. Prin Consiliul Județean, vrem să realizăm un obiectiv și chiar s-a discutat o eventuală linie de creditare pentru investiții la Troleibuzul. Dacă reușești să înlocuiești aproximativ 50% din parcul auto, poți să-ți permiți niște rate, din reducerea costurilor cu mentenanța și reparațiile mașinilor, fiindcă cele noi vor fi în garanție. Având această centură de siguranță, poți merge înainte”.

Constantin Iacoban și societățile Consiliului Județean, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn privința societății Drupo SA, promisiunea este că ”va fi ținută pe drumul cel bun”: ”Drupo ne trebuie, nu pentru Consiliul Județean, ci pentru locuitorii județului Neamț, fiindcă, fiind o societate proprie, altfel putem interveni atunci când se impune, fără să mai pierdem timp cu proceduri sau contestații, mai ales când e vorba de situații urgente”, spune dl. Iacoban.

Președintele Consiliului Județean și-ar fi dorit, probabil, să poată spune aceleași cuvinte și despre Apa Serv. În sensul că este o societate de maximum interes județean. Numai că proiectul județean pe care-l gestionează are grave probleme de implementare: ”Analizând faza de execuție la 15 mai, constat că nu e satisfăcătoare. Lucrările la Roman, cu firma Pasavante, sunt realizate 20% și financiar 14,51%. La Târgu Neamț, Roznov, Bicaz, la stațiile de epurare, stadiul fizic este de 3,73%! Fac un apel la toți cei implicați să ia foarte, foarte în serios problema execuției și a graficului de lucrări! Fac apel și la constructori! Nu știu dacă toți realizează ce răspunderi pecuniare sunt, mai ales pentru cei care au semnat. Am discutat și cu cei din AGA și din CA, i-am întrebat cine se va face vinovat”.

Evident că vinovățiile nu vor fi niciodată recunoscute de cei care au câștigat bani frumoși de pe urma proiectelor. Președintele a ținut să atragă atenția, mai puțin violent decât predecesorul său Culiță Tărâță, dar cam cu aceleași argumente, că lucrurile nu sunt deloc în regulă: ”Atrag atenția că vor fi consecințe și, din nefericire, pentru cetățeni, pentru oamenii din județ. Nu se poate! Eu nu știu cum s-a putut, dar înainte de a da unor oameni niște răspunderi ar trebui să vedem care le-a fost traseul de-a lungul timpului, care a fost expertiza lor și ce au finalizat. Dincolo de aspectul financiar, e și chestiune de finalizare a lucrărilor. În funcție de asta ți se dă notă la Uniunea Europeană și te plasează pe o anumită poziție la viitoare negocieri. Până în 2018, fiecare localitate cu mai mult de 10.000 de locuitori trebuie să aibă alimentare cu apă și canalizare. Este o mare problemă! Când îi spui omului nu numai că trebuie să-și tragă apă și s-o plătească, când el era obișnuit s-o ia din fântână, dar îi mai ceri bani și pe ce evacuează, vă spun că o să fie mari probleme. Deja au început să apară. E legat de conductele acestea din ceramică, folosite ca să le înlocuiască pe cele vechi sau la extinderi. E 16 milioane milioane racordul!!! Cine dă banii ăștia, din Văleni, de exemplu? Sau de pe strada Strămutați?! Și dacă oamenii nu îi dau, că n-au de unde, cine îi dă? Ca societate, n-are cum, iar cetățenii n-au de unde. Ce prostie din partea celor care s-au gândit să se meargă pe soluția asta! N-o să se racordeze nimeni! Probabil conductele, în sine, sunt rezistente, asigură, în timp, calitatea apei și funcționează cum trebuie, dar, pe linia asta, cred că trebuia să fie adaptate cumva soluțiile la zonele în care se aplică. E târziu acum, dar eu vă spun o problemă care începe să apară acum”.

Dacă subiectul conductelor ceramice trebuie căutate prin documentele care atestă de la cine au fost cumpărate, cu cât și cine și-a dat acordul pentru această soluție tehnică, Constantin Iacoban a evitat să discute și problema pompelor, care a creat cel puțin tot atâtea probleme, nervi și disensiuni ca și cea amintită. Au fost constructori care se întrebau chiar al cui a fost interesul ca pompele să se cumpere doar de la un anumit producător.

Subiectul Apa Serv nu putea ocoli problema finalizării lucrărilor la Piatra Neamț, unde două proiecte europene se încalecă grațios din cauza incompetenței mai multor factori de decizie, un fel de etaloni de Dorel în materie de programe europene. ”În privința lucrărilor pe strada Petru Movilă sunt trei variante. Una este spargerea, care presupune penalități pentru lucrarea primăriei pe această stradă, iar primăria nu poate da autorizație de spargere, fiindcă există proiect și e făcut pe 10 ani. A doua variantă este chiar din autorizația de construire și presupune forări la 3 m adâncime și subtraversări din 100-110 m. A treia variantă și cea mai costisitoare este să se lucreze manual, mai mult pe trotuar. Am discutat cu dl. Dughir, chestiunea trenează din 2010. Soluția este la cei care au făcut proiectul și au dat avizul tehnic. Noi am încercat inclusiv să preluăm strada la Consiliul Județean, dar e proiect pe 10 ani. E foarte dificil pentru cineva de la primărie să-și asume acum autorizație de spargere, că i se poate imputa întreaga sumă. Se poate și să nu i se impute, dar există riscul…

Constructorul și consultantul trebuie să spună ce e de făcut! Noi nu putem recomanda, de aici! E o problemă delicată, pentru că se bat cap în cap două proiecte finanțate în etape diferite. Încercăm să găsim soluții, dar toată lumea se ferește, fiind perspectiva unor sancțiuni.

De la nivel central, ni s-a recomandat să rezolvăm problema în plan local. Dar la noi planul local e rupt în două. Chestiunea este la primărie. Nu știu dacă e vorba de neputință sau incompetență. Cred că, mai degrabă, așa cum obișnuiți dvs. mass-media să spuneți, s-a înțepenit în sistem!”, a conchis Constantin Iacoban.

Articolul precedentSemne de speranță la adunatul gunoaielor județene
Articolul următorACTUALIZARE Copil de 15 ani înecat în Moldova – Ipoteză nouă: copilul s-a lovit de o piatră!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.