consiliul județeanPlenul județului se va reuni în ședință ordinară pe 6 iulie, în care, printre altele, va dezbate planul de acțiune pentru iarna ce va să vină, fiindcă, potrivit legii, trebuie să facă asta până la 1 august 2015. Potrivit propunerii înaintate de angajații Consiliului Județean și girată de președintele Constantin Iacoban, ”pentru executarea optimă a lucrărilor de întreținere curentă pe timp de iarnă, drumurile județene au fost structurate pe 4 baze de deszăpezire, respectiv Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman și Bicaz. Pentru prevenirea și combaterea poleiului este necesară aprovizionarea cu 7.000 tone de nisip și 1.050 tone sare, iar pentru a se putea interveni cu operativitate, se va asigura un stoc de carburanți necesar acționării pentru o perioadă de 14 zile, ce se va menține pe toată perioada de iarnă”. Necesarul a fost stabilit la 3.000 litri de benzină și 40.560 litri de motorină.

CJ Neamț a estimat că se va putea bate cu iarna dacă are la dispoziție 52 de utilaje și mijloace de transport, cele mai multe fiind arondate bazei de la Piatra Neamț (18), apoi Roman (14), Târgu Neamț (12) și Bicaz (8).

Per ansamblu, în iarna 2015-2016, sunt de ”acoperit” aproape 645 de kilometri de drumuri. Prioritate au două sectoare, care trebuie să fie menținute la nivel I de viabilitate: Viișoara – Sanatoriul Bisericani (pentru că asigură accesul la spitalul de pneumoftiziologie) și Bistricioara – Durău (pentru că asigură accesul spre stațiune). Următoarele în lista de intervenție sunt 36 de drumuri județene sau sectoare de drum județean, care fie asigură continuitatea rutieră pe teritoriul județului Neamț și legătura cu centrele de comună, fie sunt acces spre mănăstiri. Alte 14 drumuri sunt încadrate la nivel III de viabilitate, fiind căi ”ce trebuie menținute în stare de viabilitate”, iar drumuri cu trafic redus, pe care se va interveni numai în caz de necesitate, sunt 9 la număr (m-rea Brădițel – Țolici, limita Harghita – Toșorog, Durău – Izvoru Muntelui, Negulești – pădure, Gâdinți – Ion Creangă, Borniș – Bârgăoani, limita Suceava – Stânișoara și limita Iași – Bîra).

(D. OSTAHIE)

Articolul precedentDeputatul Liviu Harbuz: ”Simplificarea politicilor agricole comune va influența pozitiv plata subvențiilor prin APIA”
Articolul următorBACALAUREAT 2015: Ultima probă!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.