0:00

Consilierii romașcani nu (mai) sunt “incompatibili”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Reprezentanții Primăriei Roman i-au controlat la “interese” pe cei 21 de consilieri locali, decizia finală fiind aceea că niciun ales nu se află în stare de incompatibilitate sau ar avea vreun interes pe banul contribuabilului. Adresa oficială a fost înaintată Prefecturii Neamț, cea care, de altfel, a dispus ca în fiecare Consiliu Local să se realizeze o verificare asupra incompatibilității și conflictului de interese în cazul aleșilor. Asta și ca urmare a faptului că, în ultimii ani, mai mulți consilieri județeni și-au pierdut fotoliul ca urmare a “intereselor”. Dacă în acest mandat, toți consilierii romașcani sunt curați cu ștampilă de la secretarul municipiului – Gheorghe Carnariu, altfel au stat lucrurile în mandatul trecut, dar nimeni nu s-a “autosesizat”.

Secretarul municipiului a verificat dacă sunt consilieri în CA și AGA în societăți comerciale care ar putea să fie incompatibili cu funcția de ales local. S-au verificat și dacă au contracte cu Primăria Roman. Am avut un conflict de interese în mandatul trecut, dar consilierul nu mai răspunde la momentul actual. Totuși, trebuie privită atent această incompatibilitate. Pe listele consilierilor se regăsesc oameni de afaceri, trebuie gândit cu răspundere, dar nu cu paranoia”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Eugen Păuleț, cu interes în mandatul 2008-2012

Consilierul despre care „doar se spune” că a fost în stare de incompatibilitate în mandatul trecut este Eugen Păuleț, cel care, la finele lunii trecute, și-a dat demisia din Consiliul Local, sugerând faptul că vrea să se ocupe de afaceri și familie. Eugen Păuleț este, totuși, încă ales local, până la prima ședință ordinară în care PSD va veni cu noul supleant. Surse spun că incompatibilitatea din mandatul trecut este cea de la care i s-a tras demisia, dar primarul Laurențiu Leoreanu a lăsat de înțeles că Păuleț nu poate plăti “retroactiv”.

Consilierul Eugen Păuleț nu are foarte multe declarații de avere și de interese depuse. De fapt, ultima declarație a fost depusă pe 3 noiembrie 2010, declarație care nu a mai fost practic reînnoită nici măcar în acest mandat, debutat în 2012. Pe atunci, în 2010, Eugen Păuleț era asociat unic la Eugen Impex, asociat cu 50% la Sempre Dritto, asociat cu 33,4% la Proconstruct, administrator-director și asociat (cu 50%) la SC Italo Romena Construct), asociat la Tele Satelyt (51%) și SC International Turs (25%).

Firma Pro Construct Profesional, la care Eugen Păuleț deținea 33,4% din acțiuni (alături de Albert Lungu și Cătălin Banu), a câștigat, în 2009, prin încredințare directă, lucrarea “Consolidare bloc Aleea Revoluţiei 15 B”. Valoarea contractului a fost de 236.000 lei, iar lucrarea în sine a constat în salvarea acestui bloc care a fost afectat de o explozie. Lucrările au constat în repararea casei scărilor, a două holuri, a hidroizolaţiei terasei, plus refacerea a trei garsoniere. În 2010, firma lui Păuleț a mai câștigat o licitație – construirea căminului de bătrâni de pe strada Ogoarelor, terminată în 2011. Pentru construirea Casei Bunicilor, firma Pro Construct a câștigat 2,35 milioane lei, banii provenind în cea mai mare parte de la UE. În 2012, la finele lunii mai, administratorul Pro Construct a mai semnat un contract cu Primăria Roman – amenajarea unui teren de fotbal certificat FIFA, cu gazon artificial. Pentru terenul de o lungime de 43 metri și lățime de 24 de metri, costul investiției a fost de 236.647,63 lei. Niciuna din aceste lucrări nu a fost menționată în declarația de interese!

Petru Gândulescu, pe aproape de “fals în declarații”

Mult mai atent cu ce a declarat este colegul de la PSD al lui Eugen Păuleț – consilierul Petru Gândulescu, președinte executiv al PSD. Acesta a avut, prin firma pe care o deține, un contract “baban” pentru lucrări în cadrul proiectului european PIDU. Prima declarație a lui Petru Gândulescu, cea de la învestire (30 iulie 2012) nu vorbea de nicio lucrare pe banii bugetului. O lună mai tîrziu, pe 9 septembrie 2012, Gândulescu a depus la Primărie o declarație de interese “rectificativă”, trecând lucrarea pe care a câștigat-o cu Primăria Roman, chiar dacă licitația a fost câștigată înainte de a primi mandatul de consilier local, dar cu un an înainte. Mai exact, firma la care consilierul este asociat unic – SC Petrina Construct SRL – a câștigat, prin licitație, un contract de lucrări semnat pe 28.06.2011 și care avea termen de execuție 18 luni. Suma contractată este de 1.701.890 lei (fără TVA), din care doar 25% revenea Petrina, fiind vorba de o asociere de firme pentru executarea unor lucrări de modernizare a Pietonalului. De-a lungul anilor, firma SC Petrina a mai câștigat și alte lucrări, precum reparația Casei Speranței, aflată la parterul sediului PSD Roman, sau amenajarea pieței de pe Dumitru Mărtinaș. Nici consilierul Gândulescu nu și-a mai reînnoit declarația de avere. De fapt, ca să fim cinstiți, doar 10 consilieri locali (inclusiv viceprimarul) au dorit să fie “transparenți” cu alegătorii în 2013, cei mai mulți fiind ai PDL. De la PSD doar Iulia Havrici și-a depus declarațiile, de la PNL doar Dănuț Lichiardopol, iar de la PP-DD doar Gabriel Andrici.

Claudia MATEI

Articolul precedentÎn 2013, am stins lumina mai des
Articolul următorNemțenii preferă să meargă cu Dacia și VW