pietricica turism

paleu epurare girov

* opt consilieri din localitate vor să fie parte în dosarul de corupţie al lui Petru Paleu şi al primarului Vasile Olaru
* paguba creată primăriei prin afacerea încheiată cu Petru Paleu se ridică la 935.986 lei, consideră procurorii DNA

Opt consilieri locali din Girov au cerut să fie parte în dosarul în care primarul Vasile Olaru şi Petru Paleu, cunoscutul administrator al Energoterm SRL, sunt judecaţi pentru infracţiuni de corupţie. Procurorii DNA au stabilit că paguba creată primăriei prin afacerea încheiată cu Petru Paleu se ridică la 935.986 lei (echivalentul a 263.154 euro). Considerând că este dreptul lor să ştie exact cum au fost cheltuiţi aceşti bani, consilierii

Florinel Sarion, Vasile Enache, Vasile Guriuc, Ştefan Lungu, Marieta Nădăşanu, Iulian Năfăreanu, Vasile Văideanu şi Constantin  Araveicei au cerut instanţei să fie incluşi în proces, în calitate de parte. Tribunalul Neamţ le-a respins, însă, cererea, ca inadmisibilă.

“Voiam să ştim şi noi la ce preţuri s-au făcut achiziţiile, că doar vorbim despre banii comunei şi e firesc ca, în calitate de consilieri, să avem şi noi cunoştinţă”, ne-a declarat Florinel Sarion. “Am auzit că s-au cumpărat 5 pompe cu 7.000 de lei bucata, din alea care la Dedeman costă maxim 700 de lei. S-au cumpărat este un fel de a spune, pentru că nu există de fapt. Investiţia de la staţia de epurare constă în nişte containere goale lăsate în câmp, iar canalizarea s-a făcut doar parţial şi nu s-a mai terminat. Partea tristă este că unii cetăţeni s-au branşat deja şi nu pot să descriu ce mizerie este şi cum s-a înfundat tot. Noi, consilierii, mai aveam o curiozitate legată de doamna contabilă Despina Rusu care, iniţial, a fost şi ea cercetată, dar acum am înţeles că are doar calitatea de martor, pe motiv că ea nu a semnat ordinele de plată, ci doar primarul. Povestea este foarte ciudată pentru că Trezoreria nu primea niciun ordin dacă nu era semnat de ea”.

Primarul Vasile Olaru este acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual, Petru Paleu de complicitate la cele două infracţiuni plus fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, iar SC Energoterm SRL va răspunde în instanţă pentru complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual şi pentru fals în înscrisuri.
Povestea datează din 2007, când Primăria Girov a semnat un contract cu Energoterm pentru lucrări la obiectivul „Reţea de canalizare cu staţie de epurare sat Girov, comuna Girov”. “Lucrările au fost efectuate parţial, în perioada august 2007- octombrie 2010, fiind achitate toate facturile emise de constructor, în valoare totală de 3.172.882,10 lei”, se arată în rechizitoriul DNA Bacău.

“La data de 06.12.2007, executantul SC ENERGOTERM SRL a emis o factură fiscală pentru suma totală de 943.451,99 lei (preţ fără TVA: 792.816,80 lei), reprezentând achiziţia unor echipamente pentru staţia de epurare, echipamente prevăzute în situaţia de lucrări, semnată din partea Autorităţii Contractante de inculpatul Olaru Vasile, iar din partea executantului de către inculpatul Paleu Petru. Aceleaşi două persoane au semnat şi centralizatorul situaţiilor de plată din data de 10.12.2007 pentru echipamentele necesare staţiei de epurare în valoare de 943.451,99 lei. La data de 10.12.2007, între inculpaţii Olaru Vasile şi Paleu Petru a fost încheiat procesul verbal de custodie din care rezultă că echipamentele şi utilajele, pentru livrarea cărora a fost emisă factura fiscală anterior menţionată, rămân în custodia SC ENERGOTERM SRL Piatra Neamţ, până la crearea condiţiilor corespunzătoare de depozitare în incinta obiectivului”. Iar condiţii nu s-au mai creat până în ziua de azi. În afară de cele necesare şi suficiente pentru un proces de corupţie.

Cristina MIRCEA

1 COMENTARIU

  1. Dar DNA-ul nu il cheama si pe COSMA MIHAI sa-l intrebe cum a facut parcul si sala de sport din Girov? Sau el are imunitate, deoarece conduce un partid de lift? El nu este in aceasta suveica de sifonat bani cu primarul Olaru?! Din cate se cunosc el este mai implicat decat PALEU! somn usor DNA!

Comments are closed.