0:00

Găuri în tavan şi pereţi căzuţi
* „Suntem puşi să plătim chiria în avans cu o lună, pentru că altfel ni se calculează penalităţi”, spune pompierul Corneliu Şoancă.

Corneliu Şoancă, singurul pompier chiriaş în blocul de „serviciu” al MAI de pe strada General Dăscălescu, din Piatra Neamţ, este un om fericit. Apartamentul nou în care s-a mutat în 2004 a fost o adevărată binecuvântare pentru el. În primul rând l-a ajutat să se califice în alte meserii la care nici nu visa. Să fii şofer pe autospeciala de intervenţie de 12 tone nu e un lucru cu care te poţi mândri în viaţă, dar să ştii să întinzi gletul pe tavan, să scoţi parchetul, să torni altă şapă în locul uneia pline de „valuri” –  sunt adevărate realizări pentru un militar de carieră. Nemaivorbind de bonus: munca de asamblor mobilă. Căci tot dormitorul a trebuit demontat, bucată cu bucată, iar şuruburile şi sistemele de prindere aşezate ordonat în punguţe şi ataşate fiecare pe panoul de lemn corespondent. Panouri care sunt, momentan, în sufragerie, sprijinite de pereţi, prin locurile lăsate libere de mobila din camera respectivă.

Confort ANL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Evident că în asemenea condiţii de aglomeraţie nu se poate locui, cu nevastă şi copil, aşa că familia Şoancă s-a mutat la socri din luna ianuarie, de când dormitorul a fost inundat. Nu de vreun vecin neatent, apartamentul fiind la ultimul etaj (IX), ci de apa prelinsă de sub buza acoperişului, făcut la meserie, şi infiltrată prin absolut tot peretele. Şi cum pic cu pic se face peliculă de câţiva centimetri pe parchet, moralul familiei Şoancă a intrat la apă, într-o zi de sâmbătă, programată pentru relaxare. Absolut toate obiectele din cameră au fost mutate în viteză în sufragerie, iar când operaţiunea a fost gata, familia a constatat că nu mai are loc în propria-i casă, a împachetat lucrurile de imediată necesitate şi a plecat. Acum, după 5 luni de la acea extraordinară întâmplare, dormitorul este şantier.

„Am pus plasă pe perete, dar încă mi-e teamă să-l tencuiesc, pentru că nu sunt sigur că este uscat perfect, având în vederea grosimea şi faptul că era îmbibat cu apă”, ne-a declarat Corneliu Şoancă. „Am lăsat fereastra deschisă toată iarna, am scos parchetul distrus şi am îndreptat şapa. Sufrageria am făcut-o de 5 ori până acum, pentru că mi-a crăpat peretele pe un tronson de vreo doi metri, iar dormitorul de 3 ori. Am ajuns la lucrarea cu numărul 4 – cea mai complexă dintre toate. La câţi bani am băgat în materiale, cred că ar trebui să nu plătesc chiria vreo doi ani”.

Pompierul a învăţat să lucreze singur de nevoie, trăgând cu ochiul la un meseriaş care tencuia dispeceratul ISU Neamţ. Diferenţa dintre încăperea care găzduieşte dispeceratul şi propriul dormitor este că prima nu are găuri în tavan „în regim ANL”, dar apartamentul are două găuri sănătoase, una într-un colţ şi cealaltă în mijloc, lângă lustră. Nu s-a lămurit nici acum cum de au apărut şi dacă au avut vreun scop gândit iniţial de constructor, dar cert este că există şi trebuie înfundate. La aceste „dotări” suplimentare se adaugă balconul în care a plouat ani în şir. „Am ajuns să sun în fiecare zi la Locativ Serv până s-au hotărât să repare, că acolo nu m-am mai băgat eu să lucrez dacă tot nu am ajuns la nicio înţelegere cu decontarea materialelor. Peste toate suntem puşi să plătim chiria în avans cu o lună, pentru că altfel ni se calculează penalităţi”, a mai spus Corneliu Şoancă.

Confort ANL, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Şi vecinii săi, doi poliţişti de la etajul VI, se bucură deplin de confortul locuinţelor de serviciu, în sensul că le plouă în bucătărie prin aerisire, iar apa se prelinge pe tavan. Oamenii se plâng, de asemenea, de modul ciudat în care se fac reviziile la lift şi apar facturi de 30 de milioane de lei vechi, pe care tot ei trebuie să le suporte, şi de mărirea chiriilor care nu s-au calculat după suprafaţa locuinţei, ci după adeverinţa de salariu.

Reamintim că blocul T1 a fost construit până la etajul VI cu fondurile Ministerului Afacerilor Interne, cu destinaţia de locuinţe de serviciu, dar când nu au mai fost bani pentru finalizarea imobilului a fost predat domeniului de strat. Viceprimarul Aurelia Simionică susţine că blocul are „regim ANL”, dar nimeni nu spune clar cine este proprietarul de fapt şi cât este de legal şi de moral ca angajaţii MAI să plătească şi chirie, să-şi facă singuri reparaţiile şi să mai scoată încă o dată bani din buzunar ca să-şi cumpere casele. Pentru ei vom încerca să obţinem nişte răspunsuri de la Locativ Serv, Primăria Piatra Neamţ, ANL şi MAI.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentFC Botoşani, primul adversar al Ceahlăului
Articolul următorWebsite-ul ONRC are o nouă interfață