0:00

Conflict pe deşeuri, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* primarii din Bozieni, Valea Ursului și Oniceni nu știu unde vor depozita deșeurile începând cu 15 octombrie, după ce li s-au reziliat contractele

* depozitul temporar de la Roman a fost închis, după ce estimările arată că acesta a trecut de 60% grad de ocupare

Primarii din Bozieni, Valea Ursului și Oniceni încă nu știu unde vor depozita deșeurile începând cu 15 octombrie, după ce firma care administrează groapa de gunoi de la Roman a decis să rezilieze contractul. Edilii comunelor aflate în această situație au expus problema cu care se confruntă și conducerii CJ cu ocazia întâlnirii de joi. Președintele Culiță Tărâță a cerut atunci conducerii Primăriei Roman să regleze situația: ”Domnule viceprimar, transmiteți Rosalului să nu umble cu cioara vopsită și să rezolve situația asta. Nu e normal să se întâmple așa ceva. Să nu încep eu să umblu la dedesubturi”.

„Ne trimit la Dorohoi”

”Suntem de fapt 5 comune în aceeași situație. Noi nu știm a cui este gropa de gunoi de la Roman: e a Rosalului de la Roman sau a Consiliului Județean? Am primit o somație prin care ni se spune că începând cu data de 15 octombrie ni se reziliază contractul. Mai mult, operatorul cu care lucrăm noi plătește 28 de lei taxa de groapă în condițiile în care alții plătesc taxă de groapă 8 lei. Noi facem parte din Roman Metropolitan și totuși ne trimit să ducem gunoiul la Dorohoi sau mai știu eu unde”, a declarat primarul de Bozieni, Doinel Grumăzescu.

”Am făcut solicitări peste tot să vedem unde duce firma cu care avem noi contract deșeurile. Am pus problema aceasta și joi când am fost la întâlnirea cu președintele Tărâță. Deocamdată nu s-a întâmplat nimic, să vedem ce va fi săptămâna viitoare. Așteptăm un răspuns de la Primăria Roman”, a precizat și primarul comunei Valea Ursului.

„Sunt puși pe căpătuială”

În alte comune din vecinătatea Romanului, situația este cu totul alta. Rosalul primește deșeurile însă prețul plătit pe metrul cub de gunoi se învârte în jurul cifrei de 90 de lei.

”Eu am contract cu Rosalul însă duc deșeurile la un preț enorm. Plătim 66 de lei metrul cub de deșeuri, la care se adaugă taxa de custodiere pe gropă și TVA și ajungem la 82 de lei pe metru cub. Unde s-a mai văzut așa ceva. E oarecum impus. Dacă vreți să vă raliați bine nu, nu! Toți sunt la fel, au crescut taxele, sunt puși pe căpătuială”, a menţionat Vasile Ivancea, primar de Secuieni.

Deschis pentru Roman, închis pentru comune!

Depozitul temporar deschis în luna mai pentru colectarea deșeurilor din Roman este închis pentru celelalte comune. Decizia a fost luată de autorități după ce estimările arată că acesta a trecut de 60% grad de ocupare, iar stația de transfer ce se construiește lângă Cersanit nu este încă gata. „Noi am trimis încă de săptămâna trecută adrese către primării prin care le-am informat că trebuie să găsească alte soluții pentru depozitarea deșeurilor. Am anunțat inclusiv operatorul Rossal și am instalat camere de supraveghere, pentru a nu exista neînțelegeri, a declarat Ovidiu Bojescu, city-manager al municipiului Roman. Depozitul temporar are o mărime de 3.000 de mp și el a fost construit tocmai pentru ca Romanul să nu fie nevoit să ducă gunoiul în alte județe. Fosta groapă de gunoi se află acum în administrarea CJ, pentru neutralizare. Depozitul temporar este construit cu bani din bugetul local al Romanului. Nu este corect față de cetățenii Romanului, cei din banii cărora s-a făcut această investiție, să suporte și costurile locuitorilor din alte comune. Romanul nu este moașă comunală, a precizat primarul Laurențiu Leoreanu.

Irina CĂLIN

Claudia MATEI

Articolul precedentLeoreanu nu gătește, Udrea caută sărmăluțe
Articolul următorTroleibuzul vrea trasee noi