La Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, miercuri, 14 mai, au avea loc două evenimente culturale, comemorative dedicate Zilei naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste: conferința „Martirii în detenția politică – comemorare oficială și cercetare istorică” și vernisajul expoziției itinerante „ECLERAJ II”.

muzeu evenimente 14 maiEvenimentul debutează la ora 16:00 cu o conferință despre victimele regimului totalitar comunist, susținută de istoricul Flori Bălănescu, cunoscută pentru cercetările sale dedicate regimului comunist și pentru implicarea în promovarea memoriei opozanților politici.

Potrivit organizatorilor: „Flori Bălănescu este Doctor în istorie cu o teză despre scriitorul opozant Paul Goma, cercetător științific III la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, Academia Română, București, coordonatoarea editorială a colecției „Istorie cu blazon”, Editura Corint (din 2020).

A fost reprezentanta editorială a lui Paul Goma în România (2007–2020). Titluri recente: Chantal Delsol, Joanna Nowicki (coord.), „La vie de l’esprit en Europe centrale et orientale depuis 1945. Dictionnaire encyclopédique”, Les Editions du Cerf, Paris (2021, co-autoare); „Securitatea noastră cea de toate zilele” (Corint, 2021, co-autoare); Liliana Corobca (ed.), „Panorama comunismului în România” (2021, co-autoare); „Paul Goma – conștiință istorică și conștiință literară” (Corint, 2022). Este coautoare a două manuale de istorie Corint, clasa a IV-a (2021) și clasa a VI-a (2023)”.

Începând cu ora 17:30, va avea loc vernisajul expoziției „ECLERAJ II”, un proiect de artă contemporană și memorie socială care reunește lucrări semnate de artiștii Andrei Bălan (sculptură), Teodor Zaica (pictură), Mircea Hristescu (pictură), Maria Ionescu (grafică), Maier Cătălin (desen) și Călin Torsan. Expoziția explorează artistic represiunea politică, deportările și trauma colectivizării, aducând o lumină simbolică asupra unor pagini dureroase ale istoriei recente.

Publicul va fi întâmpinat, în deschiderea expoziției, cu un moment de „performance sonor” susținut de Andrei Bălan (chitară preparată) și Călin Torsan (fluiere tradiționale).

Expoziția va putea fi vizitată până pe 14 iulie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00–18:00.

Expoziția va fi susținută de Andrei Bălan, artist al proiectului „Art Project”, Teodor Zaica și dr. Mihaela-Cristina Verzea.

„Acest demers artistic are loc la 35 de ani de la căderea Cortinei de Fier, un eveniment crucial care a marcat începutul eliberării de regimurile totalitare din Europa de Est. Totuși, memoria victimelor comunismului a rămas, într-o mare măsură, nepăstrată în spațiul public, din cauza lipsei de recunoaștere și prezentare oficială de către autorități”, au declarat organizatorii.

Prin organizarea acestor evenimente, Complexul Muzeal Național Neamț își menține tradiția de a comemora data de 14 mai, zi stabilită prin Legea nr. 127/2017, în memoria arestărilor din noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când un număr mare de tineri intelectuali români care s-au opus regimului comunist au fost arestați.

Denisa POPA

Foto: Facebook/Complexul Muzeal Național Neamț

Articolul precedentFOTO. TIR încărcat cu praf de piatră s-a răsturnat într-o râpă în zona Bicaz
Articolul următorUn tronson din Autostrada Unirii (A8) va fi realizat de un constructor turc: care este valoarea lucrării și termenul de execuție
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.