Dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a anunţat duminică (29 martie) seară, condiţii mai dure pentru personalul medical din România. Pe perioada stării de urgenţă, personalul medical nu poate refuza detaşarea sau delegarea în oricare altă unitate medicală în care este nevoie, potrivit unui ordin emis de DSU.
“Începând cu data prezentului ordin, personalul medical de specialitate, medici primari, specialişti sau rezidenţi, personalul mediu sanitar, personalul auxiliar sanitar şi personalul sanitar cu studii superioare (chimişti, biologi, biochimişti, fizicieni, farmacişti şi balneo-fizio-kinetoterapeuţi) angajaţi ai unităţilor sanitare publice pot fi detaşaţi sau delegaţi la alte unităţi sanitare publice care înregistrează deficit major de personal. Pe durata stării de urgenţă, personalul menţionat anterior nu poate refuza detaşarea sau delegarea dispusă în condiţiile alineatului precedent”, a spus dr. Raed Arafat.
Teoretic, personalul medical delegat sau detaşat în alte localităţi decât cele de domiciliu va beneficia de cazare şi masă. “Dacă delegarea sau detaşarea se fac în alte localităţi decât cele de domiciliu, unităţile administrativ-teritoriale sau cele sanitare unde este detaşată sau delegată persoana au obligaţia de a-i asigura cazarea şi hrana. Detaşarea sau delegarea în interiorul judeţului se face sau se dispune prin ordin al prefectului, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică. Iar detaşarea sau delegarea în alt judeţ decât cel în care îşi desfăşoară activitatea persoana respectivă se realizează prin dispoziţie a secretarului de stat desemnat de ministrul Sănătăţii sau prin ordin al comandantului acţiunii, după caz”, a mai menţionat dr. Raed Arafat.
Şeful DSU a mai evidenţiat faptul că serviciile de ambulanță trec în subordinea Inspectoratelor pentru Situații de Urgență pe timpul stării de urgență. (ZCH NEWS; FOTO: New York Times)