Doi elevi pe un loc se întrec la probele de aptitudini și sportive organizate de liceele vocaționale din județul Neamț. Testele se desfășoară în perioada 17-19 mai și s-au înscris 978 de elevi pe cele 504 locuri aprobate (21 clase) pentru admiterea din acest an.

prof chelaruCea mai mare concurență este la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț, unde sunt 4 elevi pe un loc la clasele de învățător-educatoare (două clase cu 48 de locuri) și educator-puericultor (o clasă cu 24 locuri). „S-au înscris 283 de elevi la probele de aptitudini și avem aprobate 72 de locuri. Este cea mai mare concurență din ultimii 30 de ani la liceul nostru! Mă bucur că tinerii își doresc o carieră în învățământ. Oferta noastră educațională este atractivă, suntem un colectiv de cadre didactice bine pregătit și îi așteptăm cu drag pe noii elevi după evaluarea națională”, declară prof. dr. Constanța Chelaru, director al colegiului „Gheorghe Asachi”.

Este o concurență remarcabilă în contextul grevei din Educație motivată de nemulțumiri salariale, care începe luni, 22 mai.

karina cojocariuDoi elevi pe loc candidează și la testele de aptitudini organizate la Liceul „Vasile Conta” pentru zona Târgu Neamț. Sunt 48 de locuri la pedagogic – două clase – și 85 de elevi înscriși, după cum a declarat prof. Karina Cojocariu (foto), director al Liceului „Vasile Conta”.

În județul Neamț mai sunt 24 de locuri în specializarea pedagogie la Liceul Teologic Romano-Catolic „Sf. Francisc de Assisi”, pentru zona Roman.

Cele două licee sportive au câte 72 de locuri (3 clase) pe specializări diferite: fotbal, handbal, atletism și canotaj la LPS Piatra-Neamț și atletism, judo, fotbal și handbal la LPS Roman. „Avem 105 elevi care dau probele de aptitudini, pe 72 de locuri, nu este o concurență așa mare, anul acesta, sunt fluctuații an de an!”, consideră directorul Răzvan Alexandru Lupu, directorul LPS Piatra-Neamț, o școală cu mari probleme interne în ultimul timp.

brindusa andrei e1684422967367Emoții și pentru cei 148 de elevi înscriși la testul de engleză organizat la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”. Aici este o clasă cu 26 locuri de bilingv, dar printre elevii înscriși pot fi și cei care optează pentru specializări cu predare engleză intensiv și care pot da testul acum, chiar dacă nu contează la admitere. Cert este că proba obligatorie, promovată, îi ajută pe elevi să fie admiși la oricare liceu cu clase de bilingv din țară doresc să fie admiși. „Este concurență mare în fiecare an, atât la clasa de bilingv engleză, cât și la cele de intensiv engleză. Sunt înscriși pentru testul de verificare 148 de elevi, dar mai sunt candidați care își echivalează testul cu certificatul Cambridge, nu știm câți, fiindcă echivalarea se face în școala unde fiecare este elev”, declară prof. Brîndușa Andrei (foto), directorul „Calistrat Hogaș”.

Probe de aptitudini se susțin și pentru cele 48 locuri de la Liceul de Artă „Victor Brauner”, fiind înscriși pentru 80 de elevi. Dar și pentru locurile de la liceele teologice – 24 la Piatra-Neamț, 72 la Roman, 24 la Agapia și 48 la Vânători-Neamț.

Rezultatele la toate aceste testări se publică luni, 22 mai (ziua când începe greva generală), contestațiile (acolo unde se admit) se depun în aceeași zi și rezultatele finale vor fi anunțate în 26 mai.

Cristina Iordache

Articolul precedentCum s-a desfășurat precedenta grevă generală din învățământ și care au fost câștigurile ei pentru sistem
Articolul următorȘtire actualizată. VIDEO/FOTO. Acum incendiu pe platforma industrială Săvinești