c iacobanAm luat cunoștință, din mass-media locală, că o echipă de control condusă de doamna Emilia Arcan, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, a demarat verificări în centrele școlare de educație incluzivă din județ și în unele centre pentru persoane cu handicap. Controlul a început la Liceul Tehnologic ”Stefan cel Mare”.

Apreciem că aceste controale sunt necesare și utile, dacă sunt organizate în conformitate cu prevederile legale și au ca obiectiv îmbunătățirea procesului instructiv-educativ și a serviciilor acordate persoanelor cu nevoi speciale, iar împotriva celor vinovați pentru neregulile existente se aplică măsuri disciplinare, inclusiv recuperarea eventualelor pagube produse. Din păcate, constatăm, cu surprindere, că aceste, așa zise controale, au drept scop (nedeclarat dar ușor de descifrat) o anumită creștere a cotei de popularitate pentru cei care le-au organizat, întrucât, nu întâmplător au mobilizat presa și posturile de televiziune să fie de față și să rețină nereguli semnalate și prețioasele indicații date.

Este surprinzător faptul că, de aceste nereguli, doamna Emilia Arcan ia cunoștință abia acum, cunoscut fiind că, în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, a avut sub îndrumare și control aceste domenii din octombrie 2012. Mai mult, în nenumărate rânduri i-au fost delegate temporar atribuțiile de președinte al Consiliului Județean Neamț (ex: Dispoziția 26/2013, Dispoziția 132/2014, Dispoziția 161/2014), inclusiv pe cele de ordonator principal de creditecu privire la angajarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, atribuții de a viza pentru ”Bun de plată” documente justificative originale care atestă bunuri livrate, lucrări executate și servicii prestate; orice alte operațiuni prevăzute de actele normative în vigoare în sarcina ordonatorului principal de credite. (Dispoziția nr. 28/15.02.2013 sau dispoziția nr. 52/2014).

Apreciem participarea și implicarea domnului Vlad Ioan Angheluță, Prefectul județului Neamț, în această echipă de control condusă și formată de către doamna Emilia Arcan.

Desigur și prefectul județului Neamț are atribuții și misiuni în bunul mers al activității în acest sesibil și important domeniu – protecția copilului și serviciile de asistență socială în general, dar ele trebuie exercitate în spiritul legii și, când e vorba de copii , acestea trebuie să se desfășoare exclusiv cu acordul reprezentanților legali ai lor.

Din consiliile de administrație ale unităților de învățământ special fac parte consilieri județeni- aici aș nominaliza numai Liceul Tehnologic ”Stefan cel Mare”, din care fac parte domnii Radu Tudorel și Adrian Smarandei, alături de consilierul președintelui, domnul Hanganu Mihai – care au răspunderea și un cuvânt de spus în acest domeniu.

Regretabil este că, în unele cazuri, indicațiile și măsurile dispuse, cum ar fi solicitarea de demisii a unor directori, ar putea fi numite abuzuri și depășiri de atribuții (a se vedea anexa – Demisie).

Consider că aceste acțiuni sunt binevenite, dar trebuie să se desfășoare în interesul persoanelor cu nevoi speciale și nu pentru alte interese.

PREȘEDINTE, Constantin IACOBAN

Articolul precedentATENŢIE PĂRINŢI! Structura anului şcolar modificată cu 4 zile înainte de debut!
Articolul următorBandiţi rurali, dar cu un prejudiciu impresionant
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

Comments are closed.