Comunicat de presă:
O vizită neanunţată a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Emilia Arcan, la centrele de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Războieni şi Păstrăveni a scos la iveală unele neajunsuri din unităţi, dar şi mai multe aspecte care au fost apreciate de către şefa legislativului judeţean.
Vizita de lucru a presupus şi o deplasare la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Ion Creangă“ Tîrgu Neamţ şi la Casa „Ozana“, unde au participat şi şefii DGASPC Neamţ – directorii Cristina Păvăluţă şi Dan Marian Lospa. „Am făcut o vizită la CSEI Tîrgu Neamţ şi împreună cu directorii DGASPC Cristina Păvăluţă şi Marian Lopsa căutăm o soluţie la o problemă extrem de grea cu care se confruntă judeţul Neamţ, cea a copiilor care ajung la vârsta de 18 ani şi trebuie să iasă din centrele de plasament, pentru că aşa prevede legea. La Tîrgu Neamţ deţinem un spaţiu, realizat în urmă cu câţiva ani printr-un proiect european şi intenţionăm să îi mutăm acolo pe tinerii cu probleme de sănătate, din centrele de educaţie incluzivă. În primă fază vor fi cazaţi circa 25 şi spaţiul se va umple pe parcurs, capacitatea fiind de 50. Am mers şi la Casa «Ozana», aflată în subordinea DGASPC, unde am găsit un loc minunat, în care stau copii de toate vârstele, pe model familial. Am găsit un student, eleve de clasa a XII-a şi copilaşi mai mici, toţi aşezaţi la masă, confecţionând felicitări şi mărţişoare pentru luna viitoare. Mi-a plăcut foarte mult ce am văzut, armonia de acolo, curăţenia şi buna colaborare dintre copii şi angajaţi. Şi la CSEI Ion Creangă am găsit o curăţenie exemplară în bucătărie şi sala de mese, iar copiii au ieşit în curte chiar în timp ce ne aflam noi acolo, simulând o situaţie de urgenţă, anunţată prin alarma sirenelor“, a declarat Emilia Arcan, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.
După împlinirea sufletească pentru cele găsite la Tîrgu Neamţ, vizita de lucru avea să devină dezamăgitoare, după alte două vizite inopinate.
La Războieni, nemulţumirile Emiliei Arcan au ţinut de condiţiile în care au fost găsiţi unii dintre asistaţi, care au afecţiuni asociate, fiind ţintuiţi la pat.
Şefa Consiliului Judeţean a ajuns la unitatea aflată în subordinea CJ la ora servirii mesei de prânz, astfel că a văzut cum se desfăşoară acest moment din programul zilnic al asistaţilor, după care a făcut o vizită în salonul în care sunt cele mai grave cazuri, pentru care se adune mâncarea la pat. La cantină nu s-au constatat probleme grave, asistaţii fiind ajutaţi de către personalul unităţii să mănânce. Meniul a fost unul despre care bolnavii au avut cuvinte de laudă şi, după spusele lor, mâncarea este bună tot timpul. Oarece disconfort este dat de faptul că nu încap simultan toţi asistaţii la masă, întâi fiind primite femeile, după care bărbaţii, cei din tura a doua îngroşând rândurile, în aşteptarea găsirii unui loc pentru a mânca. În timpul deplasării prin saloane, impresia a fost una de normalitate, mai ales că de curând au fost date în folosinţă două spaţii provenite dintr-o clădire reabilitată. Dar chiar şi aşa, unitatea este utilizată la capacitate maximă, iar o sută de cereri, unele vechi din 2007, aşteaptă să primească o rezoluţia favorabilă pentru a fi primiţi în centru bolnavii despre care fac vorbire. „Avem în judeţ şi locuri minunate, dar şi locuri care te îngrozesc, pentru că oricât ai vrea să faci ceva, tot drame se petrec în ele. La Războieni, sunt 170 de oameni cu probleme neuro, pentru care noi, cei sănătoşi, avem obligaţia morală să facem ceva, mai ales când suntem plătiţi ca să le purtăm de grijă. Din nefericire, am văzut câteva cazuri în care parcă se vrea să se bată joc de nişte amărâţi. Se stă şi bine, dar sunt şi probleme care nu mai pot rămâne aşa. Nu pot accepta să fie ţinuţi astfel de oameni în lenjerii care miros a urină, pe perne uzate, care s-au transformat într-un pumn de câlţi într-un dos de pernă. Culmea e că în magazie, doamna director mi-a arătat maldăre de pilote, teancuri de prosoape, lenjerii, zeci de perne care stau nefolosite! Statul român, Consiliul Judeţean, fiecare salariat în parte contribuie ca să aibă un confort acei oameni, nu să doarmă chinuiţi, pentru că tot sunt bolnavi şi nu se mai fac bine! I-am spus directoarei că aşa ceva nu voi accepta să se mai întâmple şi mă voi întoarce la Războieni până când mă voi convinge că lucrurile au intrat în normal. Intenţionăm mutarea temporară a unor asistaţi într-o şcoală situată în apropiere, pentru a se putea reabilita nişte încăperi în care stau acum. Vor fi revizuite toate dosarele celor aflaţi în centru şi cei care au familie şi starea de sănătate le permite să fie externaţi vor părăsi locul, în schimb venind măcar unii dintre cei o sută care aşteaptă şi de nouă ani un loc la Războieni. Cât voi fi preşedinte al CJ, grija pentru aceşti năpăstuiţi ai sorţii rămâne o prioritate a mea! Doamna director are şi realizări, dar, din păcate, şi minusuri manageriale“, a declarat Emilia Arcan, preşedintele CJ Neamţ.
La Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Păstrăveni, directoarea unităţii nu a fost găsită la serviciu, colegii ei ştiind că este în concediu medical. „Este foarte suspectă situaţia doamnei director, care foarte des e bolnavă. Am să mai discut cu ea despre aceste aspecte, pentru că mie mi se pare că nu e totul în regulă cu aceste concedii. Apreciez în mod deosebit acest centru, pentru că l-am vizitat în dese rânduri şi mi-a plăcut ce am găsit, dar cu directoarea voi mai avea nişte discuţii…“, a mai spus preşedinta Emilia Arcan.
sursa: Consiliul Județean Neamț