Delăsare și incompetență! Așa s-ar putea descrie cel mai bine atitudinea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în cazul crizei citostaticelor din România, criză care-i afectează, în primul rând, pe copiii bolnavi de cancer. Pentru familiile acestor copii înseamnă deznădejde și suferință continuă, generate de un sistem medical care caută doar scuze și nu soluții.

Criza citostaticelor lovește nu doar în copiii atinși de această boală, ci și in zecile, sutele de mii de români suferinzi de cancer. Doar la nivelul județului Neamț, în luna mai erau înregistrați peste 13.000 de bolnvi de cancer, iar astăzi este posibil ca numărul acestora să fie mai mic nu pentru că s-au însănătoșit, ci pentru că au pierdut lupta cu boala, abandonați într-un sistem care demontrează că nu-i pasă, că nu se implică.

În tot acest timp, doamna ministru Sorina Pintea, susține că nu a știut de criza citostaticelor, încercând, pentru a câta oară, să arunce vina pe spatele medicilor din sistem. Însă, toate documentele oficiale o contrazic: în cel puțin două rânduri, la sfârșitul lunii mai și, ulterior, pe 10 iunie 2019, ministerul Sănătății a fost informat cu privire la criza citostaticelor. A veni acum și a spune senin că ”nu am știut” înseamnă delăsare și incompetență, încercarea de a băga sub preș o realitate cruntă. Iar această atitudine nu ține loc de tratamentul pe care acești bolnavi, în special copiii, ar trebui să-l primească.

Scuzele doamnei Sorina Pintea sunt tardive și nu fac altceva decât să-i irite pe bolnavii de cancer și familiile acestora. În loc de scuze, ministerul Sănătății, doamna ministru, ar trebui să se aplece cu toată seriozitatea asupra acestei probleme extrem de grave și să găsească soluții. Dacă nu le găsește, doamna ministru Sorina Pintea ar trebui să lase locul unui ministru cu adevărat competent.

Eugen Țapu Nazare, Senator PNL Neamț

Articolul precedentFOTO: Cadavrul unui bărbat a fost scos de la grătarele de la Săvinești
Articolul următorPipirig: Dublă anchetă în cazul bărbatului mort în pădure
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.