Prima formaţie de rugby feminin înregistrată oficial în România, Rugby Club Venus RIFIL 1991, serbează 27 de ani de la înfiinţare. Pe 1 iunie 1996, profesorul Eusebiu Popa, un antrenor dedicat acestui sport, a pus bazele clubului care, pe 15 august 1996, a fost afiliat la Federaţia Română de Rugby. Un an mai târziu, avea loc primul meci oficial de rugby feminin la Piatra Neamţ. Și astăzi, ”Mâtzele negre”, marca înregistrată, echipa feminină de rugby din județul Neamț, demonstrează că acest sport înseamnă: pasiune, disciplină, respect, solidaritate, integritate, atitudine și imagine.

COMUNICAT 1 iunie: 27 de ani de rugby feminin în România și județul Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiProfesorul Eusebiu Popa: „Pentru clubul nostru, data de 1 iunie, reprezintă începutul rugby-ului feminin în România. Cu foarte multe performante în acești 27 ani, 2 titluri de campioană națională, 2 devicecampioane naționale la nivel de senioare, alăturându-ne handbalului masculin și voleiului feminin care au obținut performanțe la sporturile de echipă pentru județul Neamț.Povestea continuă… Îmi doresc ca acest brand, Mâtzele negre rugby, să descopere, să formeze și să educe viitoarele ghinde în ciuda tuturor problemelor medicale pe care le am. Mulțumesc tuturor celor care ne susțin: RIFIL, TEMAD România, Dinamic 92 Distribution, Grupul de firme TCE 3 Brazi, CHIMCOMPLEX, VitaminAqua, Tissot/ Albini Prassa,Promotop Iași și ACERBIS Români, Primăria comunei  Bodești, Primăria comunei Pipirig și Primăria comunei Vânători Neamț”.

COMUNICAT 1 iunie: 27 de ani de rugby feminin în România și județul Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCu un palmares impresionat, atât pe plan național, cât și internațional, Rugby Club Venus RIFIL 1991 reprezintă astăzi certificatul de naștere al rugby-ului feminin românesc. În anul 2000, fetele s-au clasat pe locul 3 la «Heineken Rugby Sevens», competiţie derulată la Amsterdam (Olanda). În sezonul 2005 – 2006, titlul naţional la rugby feminin, senioare, a ajuns la Piatra Neamț. În 2006, în Franţa, cu echipa naţională feminină s-a câştigat Grupa B valorică, fiind înregistrată promovarea. Tot în 2006, de data aceasta cu formaţia Venus, s-a obţinut locul întâi la un turneu de rugby în 10, în Belgia. 2013 aduce locul III la Campionatul Naţional de Junioare, după numai 6 luni de antrenament. Doi ani mai târziu, în 2015, nemțencele au participat la «United World Games», din Germania, obținând locul al treilea. Tot pe podium, s-a clasat echipa și la Rugbylja Cup de la Milano, în 2016. Palmaresul intern presupune titlurile de campioane naţionale la senioare (2005 şi 2006), vicecampioane naţionale la senioare (2007 şi 2008), locul 3 la junioare (2013), locul 4 la junioare (2012), câştigarea campionatului regional la junioare mici U14, în 2017.

COMUNICAT 1 iunie: 27 de ani de rugby feminin în România și județul Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAstăzi, Venus Club se poate lăuda cu reprezentante în echipa națională a României, dar și cu jucatoare la echipele din prima ligă: Loredana Juncanariu, Georgiana Gabor, Diana Mândrilaș și Irina Hîrjete, care este primul comisar român în sistemul european de rugby. Astăzi, #matzelenegre, un adevărat brand românesc, se antrenează pe terenul de la Bodești, dar și pe terenul sintetic din comuna Pipirig și de la Vânători Neamț. Profesorul Eusebiu Popa se încăpățânează să mențină pepiniera de la Neamț și asta numai cu ajutorul unor parteneri și sponsori, care îndrăgesc sportul cu balonul oval.

Articolul precedentPiatra-Neamţ: După multe tergiversări, au început lucrările la magistrala de apă
Articolul următorSloturile cu tematica – multitudinea de variante online
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.