0:00

Competiţia pentru Capitala Tineretului, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiConsiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română au lansat, la începutul acestei luni, apelul pentru depunerea candidaturilor pentru obţinerea titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025. Termenul limită pentru prima rundă este 17 iulie anul acesta, ora 16:59, iar documentația completă se depune în format electronic pe capitalatineretului.ro.

Programul ”Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraș din România oportunitatea de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediție și are la bază principii similare cu cele ale titlului ”Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului.

Capitala Tineretului din România creează contexte pentru tineri de a se reconecta și de a colabora cu autoritățile, ONG-urile și mediul privat. Programul scoate în prim-plan rolul tinerilor în dezvoltarea societății și le oferă oportunitatea de a se afirma prin intermediul proiectelor pe care le dezvoltă, activităților și participării active. Tinerii sunt un mecanism puternic care ajută orice oraș să progreseze, iar prin intermediul Capitalei Tineretului din România, aceștia reușesc să își facă nu doar vocea, dar și ideile auzite și implementate.” – Tudor Ogner, Director executiv – Capitala Tineretului din România.

Pot aplica pentru acest titlu primăriile din orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii și orașe).

Calendar

  • Runda I | Sesiune de depunere: 2 mai – 17 iulie 2023, ora 16:59;
  • Evaluare candidaturi pentru 2025: 19 iulie – 21 august 2023;
  • Anunțare finaliști pentru ”Capitala Tineretului din România” 2025: 22 august 2023;
  • Runda II | Sesiune de depunere: 23 august – 16 octombrie 2023, ora 16:59;
  • Evaluare candidaturi finaliste pentru 2025: 18 octombrie – 15 noiembrie 2023;
  • Decernarea titlului ”Capitala Tineretului din România” 2025: 18 noiembrie 2023;

Juriul este format din 25 de personalități care activează în sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european.

Orașului câștigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private, iar deținătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

Anul acesta Capitala Tineretului din România 2023 este orașul Târgu Jiu care a lansat conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon central învățarea, activitățile pentru tineri -de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor. La competiţia pentru anul 2023 a concurat şi oraşul Târgu –Neamţ prin intermediul unui ONG al tinerilor.

Angela Croitoru

Articolul precedentPrelungire a termenului de depunere a cererilor la APIA
Articolul următorLansare de carte: Adrian Romila – „Acasă, departe”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.