Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, prin Gabriela Tohănean, responsabil cu aplicarea Legii 544/2001, ne-a comunicat că, în conformitate cu statutul cadrelor militare, colonelul Ioan Niţică a fost pus la dispoziţie, pentru că a fost trimis în judecată pentru ”fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiei”.

Trimiterea în judecată, în stare de libertate, a colonelului Ioan Niţică, inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ, a fost comunicată instituţiei noastre prin adresa Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar, emisă la data de 04 mai a.c. şi înregistrată la IGSU în data de 09 mai a.c. (…) Facem menţiunea că, în ipoteza condamnării, inclusiv cu suspendare, a cadrelor militare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, sunt incidente dispoziţiile art. 87 ale actului normativ mai sus amintit, care prevăd faptul că «Ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii în activitate condamnaţi prin hotărâre judecătorească la pedeapsa închisorii cu executarea acesteia, precum şi cei condamnaţi pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării ori cu amendă se trec în rezervă sau direct în retragere»”.

Trecerea în rezervă implică rechemarea în activitate, în caz de necesitate, a militarilor care n-au împlinit 63 de ani. Când este vorba despre trecerea în retragere, cadrele militare se consideră retrase definitiv din sistem.

Cât despre atacul asupra colonelului Gavrilescu, din timpul incendiului de la Vânători, care i-a provocat colonelului Niţică toate necazurile şi trimiterea sa în judecată, IGSU susţine că: ”Incidentul nu a fost raportat Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, deşi, conform reglementărilor interne aflate în vigoare, există această obligaţie”.

Rezumată, povestea pentru care şeful ISU a ajuns în postura de inculpat, acuzat de ”omisiunea sesizării”, se învârte într-un cerc, care va fi închis prin sentinţa Tribunalului Militar Iaşi. Colonelul Gavrilescu a refuzat să fie audiat de poliţişti în vederea sesizării Parchetului Militar, spunând că va raporta ”pe cale ierarhică”. La rândul lui, colonelul Niţică n-a sesizat nici IGSU, nici Parchetul Militar, pe motiv că poliţiştii n-au constatat niciun ultraj, dar ei n-aveau cum să-l constate de vreme ce n-au avut plângere. (Cristina Mircea)

Mai multe pe același subiect, puteți reciti aici.

Articolul precedentIrina Bordeanu – argint la Europenele de alergare montană
Articolul următorS-a mai încheiat o ediție reușită a Festivalului ”Vacanțe Muzicale”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.