pietricica turism

Potrivit primarului Dragoș Chitic, un important proiect cu finanțare europeană, este aproape pierdut din cauza unor probleme generate de incapacitatea guvernanților de a gestiona banii europeni. Este vorba despre ”Reabilitarea, modernizare și dotarea Colegiului Tehnic de Transporturi din Piatra Neamț”, unde suma necesară este în jurul a 14 milioane lei. Pentru a înțelege ce înseamnă asta pentru bugetul municipiului Piatra Neamț este suficientă o singură comparație, ea este mai mare decât banii alocați prin buget pentru societatea Publiserv, care se ocupă de administrarea străzilor din oraș.

Proiectul în varianta inițială avea 98 % din finanțare din partea Uniunii Europene și doar 2% era contribuția municipalității pietrene dar, după haosul creat de actualii guvernanți în gestionarea POR 2014-2020, ar trebui să suportam din bugetul propriu 80.54 % din valoarea de 14 milioane de lei a proiectului ,adică peste 11 milioane de lei și doar 19.46 % din valoare să mai primim din bani europeni. Ce proiect european mai pot fi  considerat acesta dacă se solicita a fi plătită cea mai mare parte din suma  din fondurile proprii ale comunităților?

Toate proiectele europene pe care Primăria Piatra Neamț le-a depus în cadrul POR 2014-2020 au o cofinanțare de doar 2% iar 98 % sunt bani europeni. Am înțeles că este deja agitație la nivel național pe acest subiect, foarte mulți primari din țara sunt nemulțumiți și fac, încă o dată, apel către guvernanți să corecteze aceasta greșeală . În condițiile în care bugetele locale au fost sărăcite de măsurile fiscale aberante ale actualilor guvernanți, fondurile europene reprezintă singura șansă pentru dezvoltarea comunităților locale.” (V.B.)