O școală desemnată bază pentru practica pedagogică se asociază cu 4-6 școli pentru asigurarea practicii pedagogice și a mentoratului didactic. Este modul prin care liceele pedagogice au acum cadrul concret de formare a viitorilor profesori, potrivit ordinului Ministrului Educației 3.654 publicat în 20 aprilie.
Sunt 100 de licee desemnate baze de practică pedagogică în țară și care au statut de școală de aplicație coordonatoare, iar Colegiul Național „Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț este unul dintre acestea. „Ordinul care reglementează constituirea bazelor de practică pedagogică reprezintă un pas important în cadrul demersurilor oficiale de profesionalizare a carierei didactice. Ministerul Educației are meritul de a recunoaște și valorifica resursele liceelor pedagogice cu tradiție îndelungată în cadrul acestui proces, dovedind astfel că reforma în educație poate și trebuie făcută pornind de la ceea ce are valoros sistemul educațional românesc. Colegiul Național “Gheorghe Asachi” are o experiență de peste 100 de ani în formarea cadrelor didactice pentru învățământul preșcolar și primar și urmărim să consolidam identitatea școlii noastre în această direcție, atât prin diversificarea specializărilor din cadrul profilului pedagogic, cât și prin implicarea în proiecte de formare continuă ce vizează cadrele didactice din județul Neamț. Ministerul Educației și Inspectoratul Școlar Județean Neamț sprijină proiectele noastre și acest lucru ne onorează și responsabilizează!”, declară prof.dr. Constanța Chelaru, directoarea „Gheorghe Asachi”.
Profesorii mentori urmează să fie aleși de conducerea școlii de aplicație coordonatoare. Trebuie să fie un cadru didactic de specialitate cu experiență metodică relevantă într-una din disciplinele la care se organizează și se efectuează stagii de practică pedagogică.
C.I.