Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Neamț a început o campanie prin care își dorește să informeze nemțenii ce și cum se poate recicla din gunoaie, astfel încât să crească gradul de reciclare și valorificare a deșeurilor.
Startul campaniei s-a dat vineri, 8 decembrie, la depozitul de la Girov, unde s-a dorit accentuarea importanței pe care o are colectarea selectivă a gunoaielor.
”O întâlnire a tuturor factorilor implicați”, a descris-o Claudiu Pădure, șeful serviciului public. ”E un pas mic în a informa și conștientiza cetățenii din Neamț asupra colectării selective a deșeurilor chiar din casele lor. Încercăm să facem pași mici, mărunți, dar mulți, pentru ca deșeurile să coste cât mai puțin”, a adăugat acesta.
Au participat la eveniment prefectul Vasile Panaite, Mihaela Popa – managerul proiectului SMID, al Consiliului Județean Neamț -, Ioana Bontaș din partea ADI Eco Neamț, primarul Vasile Ciubotaru, al comunei Girov, reprezentanți ai ADRNE și ONG-iști. Poate cei importanți invitați ai acțiunii au fost elevii din Girov, fiindcă ei sunt și ”făptuitorii”, și beneficiarii colectării selective. Mai mult, copiii, împreună cu cadrele didactice, au deja ani de experiență în proiecte prin care încearcă să aibă grijă de mediul înconjurător, sunt zece ani de când în școlile din Girov se face educație ecologică și, după cum au explicat profesorii, ”Am început să utilizăm toate resturile posibile, am făcut cu copiii exponate extraordinare, lucrări din deșeuri, chiar un bal ecofashion cu ținute create din deșeuri”.
Prefectul Vasile Panaite s-a declarat bucuros că au loc asemenea evenimente în județul Neamț: ”Este important că se trece, în mod profesionist, la colectarea selectivă. Am auzit, la un moment dat, într-o discuție, că este posibil ca, în loc să ne coste, colectarea selectivă a deșeurilor să ne aducă bani. Mi s-a părut atunci puțin deplasată, dar, făcând cercetări pe subiect, într-adevăr, dacă se face colectare selectivă, o parte din ce se obține se poate refolosi, atât în modelul energetic, cât și în materialele care pot fi refolosite. Vă felicit pentru ce faceți! Vreau să fim cei mai buni din România și vă urez succes în tot ce faceți în continuare!”.
Primarul Vasile Ciubotaru a explicat că elevii și profesorii de la școlile din comună s-au alăturat acțiunii SMID tocmai pentru că ”soluția pentru un viitor verde sunt copilașii, ei sunt viitorul verde!”.
Mihaela Popa a explicat pe scurt proiectul Consiliului Județean, precizând că, ”într-adevăr, colectarea selectivă este soluția pentru un viitor verde, pentru că ne dorim îmbunătățirea calității vieții, a aerului, ca oamenii să trăiască într-un județ curat”, iar Ioana Bontaș, de la ADI Eco Neamț, a transmis felicitări celor implicați, punctând că ”Succesul colectării selective se bazează pe sprijinul cetățenilor, ca generatori de deșeuri. Cu toții să tratăm deșeurile ca pe o resursă și nu ca pe un gunoi”.
Acțiunea de la Girov s-a încheiat cu un exercițiu demonstrativ de colectare selectivă, dar și cu un atelier de creație, în care copiii au transformaț PET-uri, carton și hârtie în ornamente și decorațiuni pentru sărbătorile de iarnă. (ZCH News)
FOTOGALERIE