romascan pe stalp 01

Un tânăr romașcan a pus pe jar autoritățile

* în lipsa unei saltele gonflabile (ultima a fost casată, datând din 1977), ISU a apelat la saltele de gimnastică împrumutate de la LPS

Cezar este cunoscut de autoritățile locale, care au încercat de-a lungul timpului să-l ajute. Băiatul are 4 frați, dar a locuit la orfelinat. Administrația locală romașcană i-a oferit o locuință, pe care a și mobilat-o. Tânărul, încadrat cu handicap și operat pe cord, a decis, miercuri seară, să protesteze, urcându-se în vârful unei antene înalte de 40 de metri. De la ora 13,55, când poliţiştii au adus-o la faţa locului pe sora protestatarului, a durat o oră până când acesta a coborât, puţin câte puţin, de pe stâlp.

Supărat că nu i se face dreptate surorii sale

Cezar are 27 de ani. De tatăl său, care locuiește într-o casă frumoasă în Horia, nici nu a vrut să audă. Miercuri, la ora 22, s-a urcat pe stâlp. Printre primii ajunși să-l convingă pe tânăr să coboare a fost primarul Laurențiu Leoreanu. Care a reușit doar pentru o secundă să-i schimbe atitudinea, după care a fost “expediat” acasă. Nici locatarii blocurilor din apropiere, nici poliția, nici mediatorul, nici psihologul nu au putut face nimic. Edilul spune că tânărul a povestit despre o nedreptate suferită de sora sa, internată într-un spital din Războieni. I-a dat și o poză cu cei doi.

“Se află de miercuri de la 22 pe antenă. La 22.30 am fost și eu prezent și am stat acolo până în jurul orei 1 noaptea. Nemulțumirea lui se leagă de un fapt petrecut acum mai mulți ani. El a încercat și în București să facă un protest, suindu-se pe o macara, iar de atunci are interdicție de a mai intra în capitală. Este cunoscut cu probleme de sănătate. Problema lui, care este neverificată, este legată de un viol asupra surorii sale, care este internată la căminul pentru persoane cu handicap de la Răboieni. El solicita să vină cei de acolo, presa, pentru că vrea să-i sancționeze pe cei din conducerea spitalului”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

Saltele de gimnastică și alpiniști

Poliţia a trimis o mașină care să o aducă pe sora sa de la spital și, prin dialog, aceasta să-l convingă să coboare. Totuși, ca măsură preventivă, ieri, la prânz, autoritățile au așezat sub antenă mai multe saltele de gimnastică.

“Am cerut de la LPS mai multe saltele de gimnastică pe care să le punem de jur împrejur. Am vorbit la ISU și nu au saltele gonflabile, a fost una prin 1977, dar e casată. Eu nu cred că el mai poate să coboare. Este încremenit. Dacă ia mâna, cade precum mărul din copac. Încercăm să-i protejăm și să evităm efectele căderii. Avem alpiniști cu echipament care să-l coboare în coardă. Doar să vrea”, declara edilul ieri, în jurul orei 13.

O oră mai târziu a ajuns sora protestatarului la faţa locului şi a început să „negocieze” cu el, repetându-i de mai multe ori că nu i s-a întâmplat nimic rău la spital şi nu are motiv să stea pe stâlp. Încet-încet, tânărul a început să coboare, cerând la fiecare 2-3 metri noi asigurări de la sora sa că nu i s-a întâmplat nimic. În cele din urmă, aproape de ora 15, Cezar a păşit pe pământ. Şi a fost preluat de poliţişti, care l-au condus într-un birou încălzit, să-i facă dosar penal pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice. Dacă într-adevăr nu are discernământ, scapă de închisoare, dar se alege cu o internare la Grajduri. Dacă are discernământ, ajunge, contrar convingerilor sale „înalte”, direct în subsolul bine-amenajat al Poliţiei Neamţ.

Claudia MATEI
Cristina MIRCEA