În proiectul pentru sistemul e-Sigur, prin care Compania Naţională de Administrare urmează să monteze 500 de camere radar pe majoritatea drumurilor naţionale din ţară, s-a făcut un prim pas. CNAIR a publicat anunțul de participare pentru „Servicii de consultanță privind implementarea sistemului e-Sigur” pe SEAP.

„Sistemul care presupune montarea a 500 de camere radar şi video este conceput pentru a semnala, a constata abaterile precum depăşirea vitezei, conducerea agresivă, neacordarea de prioritate şi alte astfel de abateri. Este un proiect cu finanțare pe PNRR care se va desfășura într-o primă etapă anul viitor și care va fi finalizat în 2026”, ne-a declarat Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

CNAIR a făcut primul pas către amplasarea celor 500 de camere radar, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPotrivit unui comunicat de presă al CNAIR, sistemul este rodul unei colaborări între ministerele Transporturilor și de Interne şi va semnala:

  • depășirea limitei maxime admise de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum
  • încălcarea interdicţiei sau restricţiei de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare
  • nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului
  • conducerea pe drumurile publice un vehicul a cărui înmatriculare este suspendată
  • nerespectarea regulilor privind trecerea la nivel cu calea ferată
  • comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice
  • controlul achitării tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale.

După constatarea unei abateri decizia de sancționare va putea fi transmisă  în formă electronică. Decizia privind aplicarea unei sancțiuni contravenționale nu va fi luată automat de către sistemul e-SIGUR, ci va fi realizată de către un polițist rutier. Procesul verbal de sancționare a contravenției, constatate cu ajutorul e-SIGUR, va fi primit de contravenient în format electronic, sub semnătură electronică calificată.

Angela Croitoru

Articolul precedentMara Calista, deputat PNL: „Protejăm victimele violenței domestice”
Articolul următorL2 CSM Ceahlăul a disputat ultimele două amicale din perioada de cantonament
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.