Conferința „Din pătimirile Arsinoei. De la persecuție la divinizare” la Piatra NeamțComplexul Muzeal Național Neamț găzduiește joi, 3 aprilie, la ora 12:00, cea de-a X-a ediție a „Conferințelor CMNN”, un proiect cultural-științific dedicat aducerii în prim-plan a unor personalități marcante din diverse domenii. Evenimentul va fi susținut de conf. univ. dr. Iulian Moga, care va povesti viața fascinantă a reginei Arsinoe II Philadelphia, una dintre cele mai influente figuri ale regatului ptolemeic.

Tema conferinței, intitulată „Din pătimirile Arsinoei. De la persecuție la divinizare”, aduce în atenția publicului povestea remarcabilă a fiicei lui Ptolemeu I Soter.

„Arsinoe II Philadelphia (317-cca. 272 î. Hr.), soția lui Ptolemeu al II-lea Philadelphos, regină a Traciei, Macedoniei, Anatoliei și Egiptului, prin căsătoriile cu Lysimachos și mai târziu cu propriul ei frate Ptolemeu al II-lea Philadelphos. Posedând calități fizice și intelectuale remarcabile, educată în mediul filosofilor, poeților și învățătorilor de la Museion, fiica lui Ptolemeu I Soter, a îmbrăcat de trei ori mantia regală. Amintirea acestei energice femei elenistice s-a perpetuat şi după moarte în producţiile poetice, în artă, în tradiţiile populare şi chiar în orientarea vieţii politice externe”, au povestit organizatorii într-un comunicat.

Conf. univ. dr. Iulian Moga de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, este un cercetător cu un impresionant palmares academic. Absolvent al Facultății de Istorie din cadrul UAIC, acesta a obținut titlul de doctor la Universitatea din Angers (Franța), iar recunoașterea sa include Premiul „Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române și medalia de aur la Expoziția Europeană a Creativității și Inovării. Specialist în culturi antice și istorie religioasă, Iulian Moga este autorul a numeroase volume și studii despre cultul solar și lunar în Asia Mică, diaspora evreiască și influențele religioase în Antichitate.

Conferința promite o incursiune captivantă în istoria antică, oferind o perspectivă asupra transformării unei regine într-o figură divinizată. Publicul va avea ocazia să descopere detalii fascinante despre Arsinoe II, dar și să interacționeze cu unul dintre cei mai apreciați istorici ai momentului. Evenimentul este deschis tuturor celor pasionați de istorie, cultură și mitologie antică.

Denisa POPA

Foto: Complexul Muzeal Național Neamț

Articolul precedentZiua Internațională de Conștientizare a Autismului: 543 de copii din Neamț sunt diagnosticați cu această afecțiune
Articolul următorAproape 20.000 de oameni au murit în accidente rutiere în UE în 2024. Obiectivele ambițioase ale „Viziunii zero” sunt departe
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.