pietricica turism

Un bărbat, în vârstă de 69 de ani, cioban la o stână în Farcașa, a stat o noapte întreagă mușcat de șarpe și abia dimineață a chemat ambulanța. În dimineața de 8 mai, la ora 9:09 a sunat la 112 și a spus că de cu seară a fost mușcat de un șarpe, în zona frunții și ar vrea să fie văzut de un medic.

“A fost preluat de un echipaj EPA și predat unui echipaj cu asistent medical al substației Târgu Neamț și transferat de la CPU al Spitalului Orășenesc Târgu Neamț la UPU al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț”, a declarat asistenta șefă Mihaela Olaru de la Serviciul de Ambulanță Neamț. Bărbatul era stabil și a primit îngrijirile medicale necesare.

Mușcătura de viperă provoacă umflarea locului, durere acută, stare de semiconștiență, senzație de vomă, greață, respirație dificilă, transpirație excesivă, dureri abdominale, frisoane. Se recomandă să rămâneți liniștit pentru ca inima să nu accelereze ritmul și sângele să circule mai repede, transportând veninul prin corp.

Locul mușcăturii, vizibil prin cele două înțepături mici la distanță de un centimetru, se curăță cu alcool, veninul se aspiră cu o seringă dacă aveți, și se aplică un pansament compresiv – nu garou – deasupra mușcăturii spre inimă. Este nevoie de hidratare, fără alcool, cafea sau alte energizante, nu se pune gheață pe mușcătură. (C.I.)