raed arafatSituaţia planorului dispărut de 6 zile stârneşte noi nemulţumiri la adresa şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Societatea Europeană pentru Justiţie (SEJ) solicită demisia acestuia pentru proasta gestionare a căutărilor în cazul planorului prăbuşit în Bucegi. SEJ România consideră că autorităţile din România au gestionat defectuos căutările în cazul pilotului Mircea Crăciun, la aproape o săptămână de la momentul dispariţiei sale.

„Această «operaţiune de salvare» este o ruşine pentru statul român, relevând o situaţie comparabilă cu ţările subdezvoltate. Nu vorbim despre căutarea unei mingi de fotbal prin pădure, ci de un planor de dimensiuni considerabile care lasă urme. Solicităm demisia de urgenţă a domnului Raed Arafat din funcţia de şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă şi stabilirea unui plan concret de căutare, nu este şi în niciun caz nu era timp pentru această debandadă pe bani publici: nu ne jucăm de-a salvarea”, afirmă George Velcea, preşedintele Societaţii Europene pentru Justiţie.

SEJ atrage atenţia public că este încă un caz ruşinos pentru ţara noastră, după cazurile Apuseni şi Siutghiol.

„Nu se poate să nu găsim un planor care pică în ţara noastră. Nu există scuze pentru aşa ceva. Dacă vom continua în felul acesta, cândva e posibil să descoperim că avem baze de antrenament pentru terorişti, deoarece ar fi intrat în ţară cu planorul şi nu ştim în ce judeţe să-i căutăm”, continuă preşedintele SEJ.

În cazul în care autorităţile nu vor lua măsuri împotriva abaterilor grave ale celor responsabili de operaţiunea de salvare, la fel ca în cazurile precedente, Apuseni şi Siutghiol, SEJ România ia în considerarea depunerea unei plângeri penale, precum şi sesizarea Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Parlamentul României.

smurd 02Reamintim că la data de 12 ianuarie 2012 a început o serie de proteste de stradă împotriva reformelor sistemului sanitar promovate de Guvernul Boc prin lansare în dezbatere publică a unui proiect de lege a sănătății. Primul oraș în care s-a protestat a fost Târgu Mureș. Astfel de manifestații au continuat în București și în alte 51 orașe din 37 de județe. Unii manifestanți s-au mobilizat cu ajutorul rețelelor de socializare precum Facebook, cerând demisia președintelui Traian Băsescu și a guvernului Boc. Principalul motiv invocat al manifestațiilor a fost solidarizarea cu fondatorul SMURD, doctorul Raed Arafat, unul dintre criticii liberalizării sistemului medical de urgență. El s-a opus proiectului de lege a sănătății deoarece acesta prevedea ca operatori privați să poată contribui, dacă îndeplinesc anumite standarde, la asigurarea unei părți a serviciului de urgență. Arafat a argumentat că sistemul funcționează bine și că apariția unor noi operatori de urgență îl va destabiliza. (ZCH NEWS)

Articolul precedentWeek-end cu Holograf, Cargo şi Mihai Mărgineanu la Roman
Articolul următorBiciclist mort în accident rutier
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.