0:00

Cimpoiul scoțian nu răsună pe Dâmbovița, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Rezultatul referendumului de azi pentru independența Scoției se va disputa până în ultima clipă. Cele 52 de procente anunțate în dreptul susținătorilor rămânerii în Regat nu sunt deloc liniștitoare. Cu excepția notabilă reprezentată de adevarul.ro subiectul a fost tratat superficial, dacă nu ignorat cu totul. E aproape ca vremuri – decât să te ocupi de o problemă, te faci că n-o vezi. Prin consecințele referendumului, oricare ar fi rezultatul, Scoția a născut o serie de probleme ce vor face istorie.

Dacă votează pentru independență, complicatul partaj cu Marea Britanie se va întinde liniștit până după referendumul din 2017 organizat pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. NATO nu are soluții pregătite, neavând de fapt nici cadru legal de acțiune. În evidență a ieșit, potrivit obișnuinței de-a se băga în seamă, fostul președinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El aprecia în februarie că Scoției independente îi va fi extrem de dificil, chiar imposibil să adere la UE. Îi scăpa o realitate dureroasă restrânsă într-una dintre cele mai populare glume comunitare: dacă Uniunea însăși ar face cerere de aderare la Uniune, nu ar fi acceptată. Cea mai gravă, dar și sensibilă consecință e alta. Declararea independenței poate crea un precedent care efectiv să dezlănțuie mișcări separatiste incontrolabile în întreaga Europă, nu numai în Uniune.

Sub presiunea referendumului, Londra încearcă din răsputeri să nu piardă Scoția. Pentru asta promite autonomie sporită și face concesii considerate îngrijorătoare. Angajamentele de azi erau de neimaginat ieri. Astfel, în discuții a revenit în forță inclusiv abdicarea de la redistribuirea echitabilă a bogăției în Regat, act care defavoriza bogata Scoție. Într-o logică firească, accentele regionalizării născătoare de federalizare a regatului-cel-unit au dat și dau fiori în eventualitatea victoriei unioniștilor.

Autoritățile de la București ar fi fost cazul să urmărească aceste desfășurări cu multă atenție. Învățăminte trebuie trase pe absolut toate planurile, unul întrecându-le pe toate. Conducătorii noștri succesivi de după Revoluție au căpătat obiceiul să accepte pe plan intern concesii peste concesii în fața UDMR. O restanță importantă din agenda Puterii în exercițiu este reorganizarea administrativ-teritorială. După referendumul de azi niciun proiect de regionalizare nu va semăna cu ce mergea dezvoltat anterior pe repede înainte. Senzația că ai noștri-s pe dinafara subiectului este una apăsătoare.

Viorel COSMA

Articolul precedentDe ce n-are piața coadă, pardon, hală
Articolul următorAcuzaţii de fraude la Cetatea Neamţului