tg cimitir 01 humulesti

Morți acoperiți de gunoaie

Despre cimitirul orașului Târgu-Neamț, am m-ai scris. Parohia Sf. Spiridon, în administrarea căreia se află cimitirul orașului, iscă multe controverse în rândul târgnemțenilor. Dacă într-un articol de anul trecut din „Mesagerul de Neamț”, relatam unele isprăvi ale preotului Gheorghe Vrăjitoru, care încasează bani frumoși de pe urma vânzărilor de morminte, dar și de pe urma construirii de cavouri, obligând familiile defuncților să-și construiască cavourile cu oamenii și materialele parohiei, de astă dată, mai mulți enoriași ni s-au plâns că mizeria din cimitir este de nedescris. Reamintim: cimitirul se află în administrarea parohiei.

tg cimitir 03

Enoriaşii: Curățenie pe lumea cealaltă?!

La o scurtă incursiune prin cimitir am putut observa movile de gunoaie la tot pasul. PET-uri, coroane vechi, lumânări, crengi, hârtii, cartoane. Practic, din zece în zece metri, la baza unui tei se află o movilă de gunoaie. Dar nu numai atât. La marginile cimitirului, ascunse de privirea enoriașilor, sunt împrăștiate movile de gunoaie, din unele din ele chiar ieșind firicele de fum, fiind evidentă intenţia de a scăpa de ele, dându-le foc. Mizeria din cimitir persistă de după Sărbătorile Pascale de anul acesta, conform declarațiilor unor enoriași, când majoritatea dintre ei, au făcut curățenie la mormintele defuncților familiei. O doamnă în etate ne-a mărturisit cu profundă dezamăgire că mizeria din cimitir este de neexplicat. „Această mizerie din cimitir este de mai de mult, dar mereu am sperat că o să se facă curățenie. Este o imagine care nu place nimănui și nu știu de ce, preotul Vrăjitoru nu-și pune angajații să facă curățenie. Fiecare din noi plătim la biserică, an de an, contribuția, plus că plătim pomelnicile, lumânările, bani pentru groapă, pentru cavou. Nu e normal și de aceea am apelat la dumneavoastră. Sper ca morții să aibă curățenie pe lumea cealaltă”, ne-a spus doamna, care a dorit să-și păstreze anonimatul.

tg cimitir 04

Preot Vrăjitoru: Să pună mâna să facă curățenie

Referitor la sesizările unor enoriași, preotul paroh Gheorghe Vrăjitoru pune totul pe seama lipsei de civilizație a unora dintre enoriașii săi care nu fac curățenie la mormintele defuncților familiilor. „Noi, parohia, facem curățenie doar pe alei, dar lumea ar trebuie să-și facă curățenie la mormintele morților lor. Ce vină am eu că lumea nu este civilizată. În România multe parohii percep taxe pentru morminte, dar noi, nu. Toți sunt învățați ca pe timpul comunismului, când au o problemă, primarul sau preotul să le rezolve problema, ei le fac pe toate. Dar nu-i așa. Să pună mâna să facă curățenie”, ne spune preotul.

tg cimitir 05

O altă bătrână ni s-a mai plâns că preotul Vrăjitoru ar percepe bani (în cuantum de 1 leu), persoanelor care iau apă de la robinetul de lângă prăznicar pentru a uda mormintele. Legat de acest subiect, preotul Vrăjitoru a fost destul de aspru. „Oamenii ăștia sunt bolnavi la cap. Dar mai sunt și oameni din ăștia. Pe acești oameni nici Dumnezeu nu-i mai înțelege. Este o minciună”, a mai spus preotul.

El ne-a mai informat că parohia are contract cu cei de la Apa Serv Târgu-Neamț. Vara primește facturi cuprinse între 200 și 300 de lei, dar iarna parohia plătește mai puțin.

Nici cimitirul de la Humulești nu duce lipsă de… mizerie. Aici trebuie menționat faptul că cimitirul de la Humulești se află în administrarea parohiei Sf. Nicolae. Fotografiile sunt grăitoare. La marginea cimitirului, stau tolănite la soare, movile întregi de gunoaie.

Ciprian Traian STURZU

„Săptămâna viitoare vom demara acțiuni de igienizare a cimitirelor, cât și a malurilor Ozanei. Cimitirele nu sunt în administrarea noastră, ci a parohiilor, dar cu cetățenii care primesc ajutoare sociale vom face curățenie și la cimitire”  – viceprimarul Traian Humulescu.

Articolul precedentEte, dom premare!
Articolul următorEliberare de gaz la Piața Centrală. Sub control

2 COMENTARII

  1. De ce sa curete cimitirele cei de la ajutor social….popimea de ce incaseaza taxe?? a dat cumva primaria Targu Neamt in concesiune domnului POPA vrajitoru numai aleile sau intreg cimitirul???cum naiba sa faca curatenie pe alei..si in rest..cine ?Sa perceapa atunci popa, doar taxa de mers pe alee nu si de mormant!

  2. popa asta trebuie reclamat la patriarhie! ADUNA BANII SI.CUI II DA??Trebuie s afii tare sarac cu duhul s a crezi ce declara acest popa!UN MINCINOS!

Comments are closed.