0:00

Chivorchian candidează la şefia FRF, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Gheorghe Chivorchian a devenit al şaptelea candidat intrat oficial în cursa pentru șefia FRF. Momentul lansării a fost unul original. Invitat la evenimentul găzduit de hotelul “Marshall” din Capitală, actorul Mitică Popescu, cunoscut rapidist și fan al sportului rege, a recitat o scrisoare a fostului preşedinte de club către nepotul său, intitulată: “Un lider, nu un şef”. Scrisoarea a fost concepută în felul următor: ”Bunicule, aşa aş vrea să te văd mereu. Aşa, ca acum, când abia ai făcut un anişor: fericit, zâmbind şi, neapărat, cu o minge în braţe. Dar mi-e teamă, bunicule, că nimeni nu va avea grijă de tine” e începutul misivei, prin care Chivorchian se propune în fruntea FRF, unde, susține dânsul, “e nevoie de un lider, nu de un şef”.

Chivorchian candidează la şefia FRF, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Strategia

Chivorchian a prezentat strategia fără să specifice date despre oamenii cu care ar urma să lucreze la federaţie: “Încă n-am format o echipă, pentru că n-am de gând să renunţ în întregime la conducerea actuală. Îmi voi alege oamenii ulterior, în urma unei analize. Consider că sunt în măsură de a începe o nouă poveste pentru fotbalul din România. E nevoie finanţare, de o strategie, e nevoie de un manager puternic, determinant. Sunt aici pentru a eficientiza activitatea fotbalistică, cu experienţa pe care am acumulat-o. Îmi asum, împreună cu echipa managerială, reforma sistemului fotbalistic, în folosul progresului. În consecinţă, îmi propun să fiu un lider, o călăuză, nu un şef, să văd fotbalul prin ochii tuturor celor implicaţi, să fiu cel mai bun”, a declarat Chivorchian în cadrul unei conferinţe de presă.

Propuneri

Punctul forte al planului prezentat de Gheorghe Chivorchian este credibilizarea fotbalului românesc, urmată de atragerea investitorilor către un fotbal credibil, curat! Chivorchian și-a propus înființarea unui department în FRF intitulat ”Don`t fix it”, care să lupte împotriva meciurilor aranjate.

”Departamentul ar urma să fie format din persoane competente care să prevină meciurile aranjate. Cu probe indubitabile se poate ajunge ca cei vinovați să fie deferiți justiției. Dacă acest departament nu-și dovedește încrederea pusă în ei pentru asanarea racilelor din fotbalul românesc, pleacă acasă. În același timp, vom interzice ca cei implicați în fenomen să joace la pariuri”, este de părere Gheorghe Chivorchian. Fostul președinte al Ceahlăului povestește despre componența ligilor agreată în acest moment de majoritatea șefilor din fotbalul românesc.

”O primă ligă cu 16 echipe, din care retrogradează patru și promovează patru din Liga a II-a, dar în liga secundă să fie doar o serie cu 20 de echipe, iar Liga a III-a să aibă 4 serii, a 14 formații fiecare. Eu ca șef al FRF mă angajez ca toate meciurile din Liga a II-a și a III-a să beneficieze de suportul necondiționat al federației pe care o conduc. Adică, eu promit să decontez echipelor cheltuielile de masă și transport ale tuturor formațiilor. Când spun deplasare, vorbesc de transport cu autocarul, iar masă, până la trei mese pe zi”, susține Gheorghe Chivorchian.

Acesta mai spune că în cazul în care echipele vor mai mult, plătesc diferența din buzunarul propriu. Chivorchian merge mai departe și anticipează care va fi cuantumul cheltuielilor la nivel de FRF, pe un sezon: ”600.000 de euro, cel puțin, maxim un milion. Nu mi se pare mult. În momentul în care eu, președinte de FRF, nu pot să aduc în buget un milion de euro, plec acasă”, spune Gheorghe Chivochian. La nivel de copii și juniori ar urma să fie promovați fotbaliștii talentați prin ”structuri piramidale”, care au avut succes în cazul clubului Banatul Timișoara, sau CSS Bacău, unde Chivorchian a activat mulți ani. Fostul președinte al Ceahlăului este de acord cu cele opt centre de excelență ale juniorilor care ar concentra ”crema” fotbaliștilor tineri.

Pe ce se bazează?

Pe ce se bazează fostul oficial al Ceahlăului? Simplu, pe faptul că, până în prezent Mircea Sandu a refuzat banii care puteau fi alocați de guvern, prin Ministerul Sportului, pentru a evita orice control al Curții de Conturi și pentru a evita numirile pe criterii politice. Astfel, i-a avut în permanență strâns uniți în jurul lui pe președinții de cluburi, care i-au jurat credință veșnică. Ministerul Sportului, spre exemplu, la începutul acestui an, a direcționat cei mai mulți bani către Federația de Atletism. Ce se mai putea face cu fondurile alocate de Guvern? Se puteau accesa fonduri europene pentru modernizarea bazelor sportive. Cu bani alocați de la Guvern și garanții guvernamentale, poți atrage ușor fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii, iar comunitățile locale nu mai sunt nevoite să se îndatoreze la bănci pentru obținerea de fonduri, sau pot să orienteze fondurile pentru ”promovarea sportului de masă”, în rândul copiilor și juniorilor.

Chivorchian candidează la şefia FRF, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ce șanse are?

Gheorghe Chivorchian și Răzvan Burleanu ar avea cele mai mari șanse de reușită, în cazul în care, cei ce votează, s-ar orienta după programele candidaților. Chivorchian, cu al său program de finanțare, ce rezolvă și problema finanțărilor ligilor inferioare pe termen lung, ar putea să se considere lider detașat, numai că va conta lobby-ul făcut de Mircea Sandu lui Gheorghe Popescu. Actualul conducător al federaţiei, Mircea Sandu, a anunţat că nu îşi mai doreşte încă un mandat la şefia instituţiei, dar a precizat că îl sprijină pe Gheorghe Popescu la alegeri. La alegerile pentru preşedinţia FRF, programate în 5 martie, şi-au anunţat candidatura până acum fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, preşedintele FR de Minifotbal, Răzvan Burleanu, fostul fotbalist Marcel Puşcaş, fostul internaţional Gheorghe Popescu, fostul jucător al echipelor Dinamo şi Rapid, Octavian Popescu.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentNtambue şi Calancea – contracte până în 2018
Articolul următorInterviu cu poetul Liviu Ioan Stoiciu la 64 de ani

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.