0:00

Buna Vestire aduce o veste mai puțin plăcută pentru chiriașii blocurilor ANL din Piatra Neamț care au depășit vârsta de 35 de ani. Primăria vrea să le dubleze chiriile, iar în acest sens, în proxima ședință a Consiliului Local Piatra Neamț, ce va avea loc pe 27 martie, va fi dezbătut un proiect de hotărâre ce prevede creșterea chiriilor pentru respectivele contracte cu aproape 100%.

”Există două probleme legate de chiriile care se practică în Piatra Neamț, atât la fondul locativ al Primăriei, cât și la locuințele ANL, la cele din urmă fiind vorba de chiriașii care au depășit vârsta de 35 de ani și care au ieșit din contractul de 5 ani încheiat inițial. La fondul locativ al Primăriei, va exista o ușoară creștere, în temeiul ordonanței 40/1999. Cât privește locuințele ANL ocupate de chiriași care au depășit vârsta de 35 ani, aici chiriile vor crește sau vor fi dublate, iar calculul se va face în funcție de zonă. Există o hotărâre de Guvern care stabilește un mod de calcul pentru aceste apartamente. Pentru aceste apartamente ocupate de persoane care au ieșit din contractul de 5 ani și au împlinit 35 de ani, contractul se va încheia anual, conform legii 152/1998, a legii ANL și a normelor metodologice de aplicare a actului normativ, completate și modificate. Aproximativ 85% dintre chiriașii ANL au împlinit 35 de ani sau chiar au depășit această vârstă”, a declarat viceprimarul municipiului Piatra Neamț, Aurelia Simionică.

În Piatra Neamț există 1.700 de apartamente care aparțin fondului locativ al Primăriei. Dintre acestea aproximativ 800 sunt blocuri ANL. În momentul de față chiriile, atât pentru locuințele sociale, cât și pentru apartamentele ANL se calculează în funcție de zonă și de metrii pătrați pe care îi are fiecare locuință.

Astfel, pentru o garsonieră în cartierul Speranța se plătește o chirie lunară de aproximativ 60 de lei, pentru chiriașii sub 35 de ani, cei care depășesc această vârstă plătind pentru aceeași garsonieră 90 de lei. Pe strada Nufărului unde sunt cele mai multe locuințe ANL se plătește o chirie lunară de 73 de lei pentru o garsonieră, dacă chiriașii au sub 35 de ani, în timp ce pentru un apartament, chiriașii care au trecut pragul de 35 de ani plătesc între 200 și 230 de lei lunar.

Dacă consilierii locali vor fi de acord, acum chiriașii care au trecut pragul de 35 de ani vor trebui să încheie noi contracte de închiriere și vor scoate lunar din buzunar aproximativ 450 de lei pentru un apartament cu două camere și aproape 140 de lei pentru o garsonieră. Chiriile pentru locuințele sociale vor fi și ele ajustate însă nu s-a stabilit cu exactitate care va fi noul preț de închiriere. (I. CĂLIN)

Articolul precedentRoman: Amendă pentru excrementele de câini
Articolul următorFalău rămâne cu 19 ani de puşcărie