0:00

Chiar contestată, Legea descentralizării sperie autoritățile locale, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* şeful APM Neamț: „Nu știm câți vom rămâne după aplicarea legii”

Dintr-o vizită de curtoazie făcută la început de an la Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ am aflat că şeful instituţiei n-are gânduri de mai bine pentru anul ce tocmai a început, ci dimpotrivă. Se simte cu sabia deasupra capului atât el cât şi cele câteva zeci de angajaţi pe care-i păstoreşte: “Aşteptăm să se soluţioneze problema respinsă de Curtea Constituţională. Ştiţi şi dv. care ar fi consecinţa logică dacă s-ar aplica această lege. Ar urma să trecem în subordinea Consiliului Judeţean: asta înseamnă alt buget (aprobat de consilierii judeţeni), altă organigramă, fapte care, evident, vor afecta întregul colectiv al acestei instituţii. Şi nu sunt singurul de această părere. Toţi colegii mei cred la fel. Noi, pe plan local, ştiţi şi dv…nu ştim mai multe decât ce se vehiculează în acest moment în presa centrală. În orice caz, repet, toţi vedem măsura descentralizării ca pe un impas, regres. În rest, activitatea noastră continuă, cu puţinii angajaţi pe care-i mai avem”, şi-a încheiat declaraţia cu o urmă de emoţie în glas Eduard Corduneanu, şeful APM Neamţ.

Romaşcanul este în fruntea instituţiei încă din 2011. Alături de el mai lucrează alţi 42 de angajaţi. Câţi vor mai rămâne dacă legea descentralizării şi-ar produce efectele ar fi greu de estimat. În orice caz, îngrijorarea nu vizează neapărat doar numărul de posturi disponibile în instituția nemțeană, ci mai degrabă transferul de putere și forța pe care ar urma să o aibă consilierii județeni în ce privește deciziile importante de mediu din Neamț.

ONG-urile de mediu se opun descentralizării

De altfel, nemulțumiri pe această temă s-au făcut auzite chiar din portavocile organizațiilor nonguvernamentale de protecția mediului.  Zeci de ONG-uri reunite în Coaliția pentru Mediu din România se opun proiectului de decentralizare a agențiilor pentru protecția mediului de teamă ca șefii de consilii județene să nu-i forțeze pe specialiști să acorde autorizații de mediu în funcție de interesele politice locale. Potrivit proiectului, legea descentralizării ar fi urmat să afecteze 14.000 de angajaţi care urmau să fie  transferaţi de la ministere la autorităţile locale. În bani, proiectul ar fi însemnat şi transferul a 600 de milioane de lei de pe plan central pe plan local. Curtea Constituţională a decis recent că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentCamere de supravegheat câini la Târgu-Neamț
Articolul următorPrimarul de Roman nu vrea șef o femeie