0:00

Cetatea, victorie cu Voința în Cupa României, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cetatea Târgu Neamț s-a calificat în turul patru al Cupei României la fotbal, ediția 2014-2015, după ce a învins-o pe Voința Ion Creangă, clar, cu 4-1, chiar la ea acasă. Echipa târgnemțeană poate întâlni în turul următor o formație din Liga a II-a. Între timp, FRF a renunțat la sistemul cu play-off și play-out, organizând Liga a III-a după modelul propus de secretarul general Gheorghe Chivorchian: 4 serii a 14 formații și 1 cu 13 echipe.

Victorie meritată, fără dubii

Parcursul frumos al campioanei județului, Voința Ion Creangă, în Cupa României, ediția 2014-2015, a ajuns la final, după ce a eliminat din competiție Ceahlăul II și Petrotub Roman. Miercuri după-amiază, la Ion Creangă, echipa locală a dat peste un adversar mai bun la toate capitolele, Cetatea Târgu Neamț, care a legat mai bine jocul și care are un obiectiv îndrăzneț la finalul campionatului, în 2015: promovarea în Liga a II-a. Pentru realizarea acestui deziderat, primarul Daniel Harpa a încercat realizarea unui parteneriat cu FC Botoșani și s-a preocupat de sprijinul financiar necesar susținerii în competiție și realizării câtorva transferuri.
Revenind la jocul din Cupa României, Cetatea a tratat meciul de la Ion Creangă serios, arătându-și din start intențiile. De fapt, soarta partidei era cunoscută încă din minutul 34, pe fondul unui joc ce a retezat din start intențiile ofensive ale gazdelor, care, de această dată, n-au mai trăit frumos doar din entuziasm.

Voința – Cetatea s-a terminat 1-4 (0-3), după o primă jumatate de oră în care echipa oaspete a rezolvat problema. A deschis scorul Miron (în minutul 9), în urma unei centrări, după care Bobric (în minutul 25) l-a executat pe portarul gazdelor pentru 2-0. Apoi, în minutul 34, un smoc de iarbă i-a jucat feste portarului gazdelor și prima repriză s-a încheiat cu scorul de 3-0. La o pasă lungă în adâncime a târgnemțenilor, Ghidarcia a trimis pe spate spre propriul portar. Mingea a sărit peste acesta și în mod normal se ducea în corner. În traiectorie, a lovit, însă, un smoc de iarbă schimbându-și direcția spre poarta goală.
După pauză, gazdele și-au bucurat numeroșii suporteri cu un gol frumos, realizat după un șut din afara careului, marcat de Brăescu (în minutul 51), care a redus din diferență, scor: 1-3, după care meciul a fost echilibrat. Gazdele au început să pună presiune pe cei de la Cetatea, convinși fiind că nu mai au ce pierde. Cu toate că și-au creat câteva ocazii, campionii județului n-au mai marcat, dar, riscând să atace cu toate liniile, puteau să mai încaseze goluri. Scorul final avea să fie stabilit în prelungiri. A marcat Lupașcu (în minutul 90 plus 1), chiar de ziua lui. Cetatea s-a calificat astfel în turul 4 al Cupei României, urmând să evolueze în această fază pe 27 august. Adversarul îl va afla săptămâna viitoare, iar tragerea la sorți ar putea aduce în calea Cetății o formație de Liga a 2-a.

Cetatea, victorie cu Voința în Cupa României, ZCH NEWS - sursa ta de informații

FRF a renunțat la play-off și play-out

Federația Română de Fotbal a renunțat la play-off-ul și play-out-ul prin care, după disputarea jocurilor din campionatul regulat, se stabileau echipele ce retrogradează și cine promovează în Liga a 2-a. Ciudat este că, acest sistem se dorește a fi implementat în Liga I, deși el nu mulțumește decât echipele cu un potențial financiar ridicat. Pe site-ul FRF, Liga a III-a va cuprinde, în total, 69 de echipe (4 serii a câte 14 echipe și o serie de 13 formații). Se va juca în sistem campionat, în care fiecare echipă joacă, cu toți ceilalți adversari, o dată pe teren propriu și o dată în deplasare.

Promovează în Liga a 2-a echipele clasate pe locurile 1 din fiecare serie. Retrogradează în Liga a 4-a echipele clasate pe locurile 13 și 14 din seriile cu 14 echipe, locul 13 din seria cu 13 echipe (Seria a 4-a), plus o echipă de pe locul 12. În această situație, va fi alcătuit un clasament special în care se vor lua în calcul numai jocurile susținute de echipele de pe locurile 12, cu echipele clasate pe locurile 1-11.

Astfel, Seria I, din care fac parte trei echipe nemțene, va avea în componență 14 formații. Rivalele celor de la Cetatea Târgu Neamț, Petrotub Roman și Ceahlăul II Piatra Neamț vor fi: CS Sporting Liești (GL), CS FC Păpăuți (CV), FC Zagon (CV), Aerostar Bacău (BC), CS Kosarom Pașcani (IS), Știința Miroslava (IS), Bucovina Rădăuți (SV), Bucovina Pojorâta (SV), Sporting Suceava (SV), ACS Sepsi OSK Sf. Gheorghe (CV), AFK Csikszereda Miercurea Ciuc (HG).

Calendarul competițional 2014-2015 se va stabili luni, 18 august 2014, la ora 11, la Casa Fotbalului, sala ”Nicolae Dobrin”.

FC Botoșani, model de bune practici

La prima vedere a componenței seriei, obiectivul promovării poate fi mai ușor atins la finele acestui sezon. Primarul Daniel Harpa și-a propus să ducă echipa în Liga a 2-a și mărturisește că pentru asta trebuie să fie totul foarte bine organizat, că echipa are nevoie de suport atât pe partea sportivă, cât și pe partea administrativă. ”Tocmai în acest scop am solicitat colaborarea FC Botoșani, de la care să învățăm modul de organizare, logistica, organigrama, modelul financiar-contabil, modul de a contracta jucătorii, modul de transfer al jucătorilor și modul lor de colaborare cu sectorul privat, îndeosebi cu sponsorii. Prin această colaborare cu FC Botoșani, m-am gândit și la transferarea unor jucători tineri, cu perspectivă, de 18-20 de ani, o perioadă de vârstă foarte critică în fotbalul românesc pentru că nu există competiție la această categorie de vârstă. Din punctul meu de vedere, cred că este o mare problemă și stăm foarte prost la promovarea acestor jucători. Pentru anul viitor, vrem să ne organizăm foarte bine și luăm modelul celor de la FC Botoșani. Sperăm să ajungem să ne îndeplinim obiectivul propus”, a declarat primarul Daniel Harpa.

Pentru realizarea obiectivului promovării, conducerea FC Cetatea Târgu Neamț declară că se bazează pe sprijinul acordat de Primăria orașului și a unor investitori privați. Daniel Harpa speră să convingă cât mai mulți agenți economici să se alăture proiectului său, de a duce echipa în liga secundă. Pentru completarea fondurilor, clubul s-a asociat și cu Consiliul Județean, semn că județul duce dorul unei formații în eșalonul secund.

Mihai STOIAN

Articolul precedentUn prefect emoţionat
Articolul următorVictor Purice a găsit investitor pentru cinematograful Dacia